Aşırı sıcaklık Sibirya'da donmuş toprağı eritti

Aşırı sıcaklık Sibirya'da donmuş toprağı eritti
Küresel ısınma dünyanın kuzeyini kaplayan permafrost yapıyı çözmeye başladı. Sibirya'daki çözülme hız kazanırken 46 bin yıllık bir solucan hayata döndürüldü ve üremeye başladı

Washington Post'un haberine göre, bilim insanları Sibirya donmuş topraklarının (permafrost) derinliklerinde 46 bin yıldır sıkışıp kalmış dişi bir mikroskobik yuvarlak solucan keşfetti. Solucanı canlandırdıklarında, solucan partenogenez adı verilen ve bir eşe ihtiyaç duymayan bir süreçle üremeye başladı.

TÜM METABOLİK SÜREÇLER ASIRLARCA DURUYOR

Yapılan basın açıklamasına göre solucan, kriptobiyoz adı verilen bir tür uyku halinde binlerce yıl geçirdi. Mānoa'daki Hawaiʻi Üniversitesi'nin paylaştığına göre, neredeyse sonsuza kadar sürebilen bu durumda, "üreme, gelişme ve onarım" da dahil olmak üzere tüm metabolik süreçler duraklıyor.

Perşembe günü PLOS Genetics dergisinde yayınlanan bir çalışmada, bilim insanları solucanın genomunu sıraladıktan sonra "tanımlanmamış bir türe" ait olduğunu kaydetti.

Live Science'a göre, daha önce Plectus murrayi ve Tylenchus polyhypnus nematodları birkaç düzine yıl sonra yosun ve herbaryum örneklerinden diriltilmişti. Ancak bilim insanlarının Panagrolaimus kolymaensis adını verdikleri bu yeni tür, on binlerce yıl daha uykuda kaldı.

Derin deniz biyoloğu Holly Bik, okyanus çukurları, tundralar, çöller ve volkanik topraklar gibi çok çeşitli ortamlarda yaşayan milyonlarca nematod türü olduğunu tahmin ediyor. Bilim insanları şimdiye kadar sadece 5 bin deniz türünü tanımlayabildi.

screenshot-3-vrer.jpeg

Florida Üniversitesi'nde nematolog olan ve araştırmada yer almayan William Crow, The Washington Post'a yaptığı açıklamada, bu solucanın son 50 bin yıl içinde nesli tükendiği düşünülen bir türe ait olabileceğini söyledi. Bununla birlikte Crow "Ancak, henüz kimsenin tanımlayamadığı, yaygın olarak görülen bir nematod da olabilir" dedi.

Basın açıklamasına göre, solucanın tüm bu yıllar boyunca hayatta kalması, burada incelenen solucan gibi mikroskobik organizmaların en zorlu koşullarda bile hayatta kalmak için biyolojik işlevlerini durdurabileceğini yıllardır bilen bilim insanları için bir sürpriz değil.

PLOS Genetics makalesinde, "Bulgularımız, nematodların potansiyel olarak yaşamı jeolojik zaman ölçeklerinde askıya almalarına izin veren mekanizmalar geliştirdiğini göstermektedir" denildi.

RUSYA TOPRAKLARI ÇÖZÜLÜYOR VE ÇÖKÜYOR

Rusya'nın Uzak Doğusu'nda bir kilometre uzunluğunda bir yarık olan ve dünyanın en büyük donmuş toprak kraterini oluşturan Batagaika krateri giderek büyüyor. Küresel ısınmadan dolayı her yıl biraz daha çözülen bu donmuş topraklar çöküyor ve bölge halkı için de büyük bir risk ortaya çıkıyor. (Oksijen)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar