Aşırı sıcaklar cezaevlerine ölüm getirdi! Fabrikalarda üretim durdu!

Aşırı sıcaklar cezaevlerine ölüm getirdi! Fabrikalarda üretim durdu!
Dünya genelinde etkisini hissettiren aşırı sıcaklar günlük yaşamı olumsuz etkilerken, ABD'de klimasız olan cezaevlerinden ölüm haberleri geliyor, İtalya'da araç fabrikaları kepenk indirmek durumunda kalıyor. Sıcaklar aynı zamanda her konuda ayrı düşen Çin ve ABD'yi de aynı masada olmaya zorluyor.

Bugün 46 dereceye ulaşması beklenen aşırı sıcaklar, orman yangınları ve sel dalgasının ABD'den Çin'e kadar dünyanın dört bir yanına uzandığı dikkat çekiyor. Aşırı sıcaklar etkili olduğu bölgelerde tahribata yol açarken, sıcaklardan çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya'da 23 şehir kırmızı alarma geçti. Yaz turizminin en yoğun olduğu dönemde Güney Avrupa'yı vuran sıcak hava dalgası, Roma da dahil olmak üzere rekor kırdı ve ölüm riskinin arttığına dair uyarıları beraberinde getirdi.

Reuters'ın haberine göre Yunanistan'ın başkenti Atina'nın batısında orman yangınları üçüncü gününde de devam ederken itfaiyeciler alevleri kıyı rafinerilerinden uzak tutmak için gece boyunca çalıştı. Düzensiz rüzgarların körüklediği yangınlar onlarca evi kül etti, yüzlerce insanın kaçmasına neden oldu ve bölgeyi yoğun dumanla kapladı. Meteoroloji uzmanları, sıcaklıkların Perşembe günü 43 dereceye kadar çıkabileceğini söyledi.

Aşırı hava koşulları milyonlarca Amerikalının da hayatını altüst etti. Tehlikeli bir sıcak hava dalgası Güney Kaliforniya'yı boydan boya etkisi altına alırken, Phoenix kentinde 20 gün boyunca sıcaklık 43 derece ve üzerinde seyretti. Bir yandan yangınlarla boğuşan ABD'de öte yandan kopan fırtınalarla da mücadele ediyor. Calvin Tropik Fırtınası da yaşanan bu duruma çarpıcı bir örnek ve bu fırtına Hawaii'yi vurarak sel riskini tırmandırdı.

AŞIRI SICAKLAR CEZAEVLERİNE ÖLÜM GETİRDİ

Texas Tribune gazetesinin haberine göre, Teksas'ta klimasız cezaevlerinde kalan en az dokuz mahkum bu yaz aşırı sıcakların tetiklediği ölümcül kalp krizleri nedeniyle hayatını kaybetti. Diğer 14'ü ise aşırı sıcakların yaşandığı dönemlerde bilinmeyen nedenlerden dolayı hayatını kaybetti. Yaşanan bu gelişmenin ardından Teksas'ın milletvekillerine eyaletteki 100 cezaevinin tamamına klima takılması için yasa çıkarma çağrısında bulunuldu. Gazetenin haberine göre, şu anda cezaevlerinin üçte ikisinden fazlasında klima bulunmuyor.

ABD'nin iklim elçisi John Kerry'yi görüşmeler için ağırlayan Çin'de turistler, 80 derece yüzey sıcaklıklarını gösteren dev bir termometreyi ziyaret etmek için sıcağa meydan okudu. Sıcaklıkların 28. gün üst üste 35 derece üzerinde seyrederek yeni bir rekora imza attığı Pekin'de Kerry, küresel ısınmayla mücadelede işbirliğinin, her ikisi de çevreyi en çok kirletenler arasında yer alan iki süper güç arasındaki sorunlu ilişkileri yeniden tanımlayabileceği umudunu dile getirdi.

Çarşamba günü İtalya'nın büyük bölümünde sıcaklıklar yüksek seyrederken, Akdeniz adası Sardunya'da 45-46 derece sıcaklık bekleniyor. Öte yandan ülkede Sağlık Bakanlığı bir bilgi hattını devreye sokacağını ve mobil sağlık çalışanlarından oluşan ekiplerin Roma'daki yaşlıları ziyaret edeceğini açıkladı. Bir doktor ve sağlık birimi yöneticisi olan Claudio Consoli, "Bu insanlar başaramayacaklarından korkuyorlar, dışarı çıkamayacaklarından endişe ediyorlar" dedi.

FABRİKALAR DURDU

Otomobil üreticisi Stellantis, Çarşamba günü Napoli yakınlarındaki Pomigliano fabrikasındaki durumu izlediğini, bir gün önce sıcaklıkların zirveye ulaşmasıyla bir üretim hattındaki çalışmaları geçici olarak durdurduğunu söyledi. Akü üreticisi Magneti Marelli'de çalışan işçiler Sulmona'daki merkezi İtalyan fabrikasında 8 saatlik grev tehdidinde bulundu. Sendikalar tarafından yapılan ortak açıklamada "boğucu sıcaklığın işçilerin hayatını riske attığı" belirtildi.

YUNANİSTAN SICAKLARLA MÜCADELE EDİYOR!

İspanya'da sıcak hava dalgası azalıyor gibi görünürken, Yunanistan'da yaşayanlar orman yangınlarının ardından evlerinin enkazını incelemek zorunda kaldı.

65 yaşındaki Abbram Paroutsidis aşırı sıcaklardan sonra sıkça yaşanan orman yangınlarından dolayı evini kaybedenlerden sadece biri. Paroutsidis evinin kullanılamaz hale geldiğini belirterek "Her şey yandı, her şey. Hepsini atacağım" şeklinde konuştu.

BİLİM İNSANLARI YILLARDIR UYARIYOR

Bilim insanları uzun zamandır, büyük ölçüde fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarını daha sık, şiddetli ve ölümcül hale getireceği konusunda uyarıda bulunuyor ve hükümetleri emisyonları büyük ölçüde azaltmaya çağırıyor. Almanya'da sıcak hava dalgası, farklı bir tartışmayı da beraberinde getirdi ve ülkede işyerlerinin çalışanlar için siesta uygulamasına geçip geçmemesi gerektiği konusu gündemden düşmüyor.

ECMWF (Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi) Direktörü Florian Pappenberger, "Mevcut aşırı sıcaklar esas olarak güney Avrupa üzerinde üst atmosfere hakim olan yavaş hareket eden bir antisiklondan, bir yüksek basınç sisteminden kaynaklanıyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevcut sıcak hava dalgasının yaklaşık 26 Temmuz'a kadar sürmesi beklenirken, ısı kubbesinin devam etmesi halinde başka bir aşırı sıcaklık dönemi yaşanabilir"

ASYA HEM SICAKLA HEM SELLE BOĞUŞUYOR

Güney Kore'de şiddetli yağmur geçen haftadan bu yana orta ve güney bölgeleri etkisi altına aldı. Cumartesi günü bir nehir setinin çökmesi sonucu bir düzineden fazla aracın sular altında kaldığı Cheongju kentindeki bir alt geçitte on dört kişi hayatını kaybetti. Güneydoğu eyaleti Kuzey Gyeongsang'da ise çoğu toprak kayması ve sel nedeniyle olmak üzere 22 kişi hayatını kaybetti. Yağışların ortalamanın %41 üzerinde olduğu kuzey Hindistan'da, muson mevsiminin başladığı 1 Haziran'dan bu yana ani seller, toprak kaymaları ve şiddetli yağışlara bağlı kazalarda 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. (Oksijen)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar