Asgari ücreti geçti: Lüks restoranların iftar menülerinde neler var?

Asgari ücreti geçti: Lüks restoranların iftar menülerinde neler var?
Beklenen Ramazan geldi, oruç tutacak olanlar bu gece ilk sahuruna kalkacak. Hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, dışarıda iftar açmanın maliyeti de arttı. Lüks restoranlarda iftar menüleri ne kadar? 4 kişilik bir ailenin iftar maliyeti kaç? İşte tüm detaylar…

Ramazan’a 1 gün kaldı, hazırlıklar başladı. İftar menülerinin fiyatları da merak konusu oldu. Lüks restoranların iftar menülerinin fiyatları da zam sonrası uçuşa geçti. Lüks restoranlarda iftar açmanın fiyatı 3 bin 500 liradan başlıyor. 4 kişilik bir ailenin tek iftar yemeği için 14 bin TL ödemesi gerekiyor.

Ramazan ayında lüks bir restoranda iftar menüsü fiyatları kişi başı 1.200 TL ile 3.280 TL arasında değişiyor. Lüks iftar da zamdan bu sene payını alırken, ünlü bir restoranda geçen yıla göre Ramazan menüsünün fiyatı yüzde 148 zamlanmış durumda.

FİYATLAR LOKASYONA GÖRE DEĞİŞİYOR

Çeşitlerin bol olduğu iftar menülerinde genellikle açık büfe uygulanırken, fiyatlar ise lokasyona göre değişiyor. Boğaz manzaralı bir otelde, Ramazan pideleri, geleneksel iftariyelikler, zeytinyağlılar, salata ve çorba çeşitleri, ara sıcaklar, sushi, döner, kebaptan oluşan açık büfe bir Ramazan menüsünün fiyatı 1.388 TL.

SERPME MENÜ KİŞİ BAŞI 1.200 TL

Bir başka Boğaz manzaralı otel restoranından aldığımız fiyatta ise masaya serpme şeklinde gelecek menü için kişi başı ödenmesi gereken ücret 1.200 TL olarak açıklandı.

Tarihi Çırağan Sarayı''nda yer alan Michelin Rehberi''nin tavsiye ettiği Tuğra Restoran''da ise set menü fiyatları ön ödemesiz kişi başı 3.280 TL. Ön ödeme yapılması durumunda ise kişi başı fiyat 2.980 TL''ye düşüyor.

ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNE ÇIKMIŞ DURUMDA

Bu ücretlerle Çırağan Sarayı''nda 4 kişilik bir iftar menüsü fiyatı 13 bin TL''yi aşarak brüt asgari ücretin üzerine çıkmış durumda. Geçen sene burada 1.200 TL olan iftar fiyatı da bu yıl ön ödemeli fiyata göre yüzde 148''lik artışı gördü.

İŞTE 1.200 TL''DEN BAŞLAYAN MENÜ

Dışarıda yapılacak iftarlarda, set şeklinde sunulan menüler, hurma, Ege zeytinleri, petek bal, Afyon manda kaymağı, peynir gibi iftariyelikle başlıyor. Çorbayla devam eden menülerde ara sıcaklar, zeytinyağlılar, karışık kebaptan oluşan ana yemekler ve tatlılar da mevcut. Şefler tarafından özel olarak hazırlanan menülerde ise geleneksel Türk yemekleri ve içecekleri yer alıyor.

Pandemi öncesinde güçlü bir talebin oluştuğu restoranlardaki sahur hareketliliği pandemiyle birlikte durmuştu. Bu yıl özellikle cuma ve cumartesi akşamları yeniden bir hareket beklediklerini belirten TURES Başkanı Ramazan Bingöl, "Serpme kahvaltı usulü olan sahur menüleri kişi başı 300 ila 450 TL arasında değişiyor. İftara göre sahur fiyatları daha uygun. O nedenle sahura ilgi artacaktır" dedi.

REZERVASYONLAR DÜŞTÜ

Ramazan ayına bir ay kala kurumsal rezervasyonlarda hareketliliğin başladığını belirten Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, "Bu yıl önceki senelere göre özellikle kurumsal rezervasyonlarda yüzde 50-60 düşüş var. Bundaki en büyük etken fiyatlardaki artış. Bir de bazı şirketler bu yıl bütçelerini deprem bölgesine ayırdı" diyor.

Ramazandan kısa bir süre sonra yapılacak olan seçimler otel ve restoranlara can suyu olacak. Sektör oyuncuları, milletvekili adaylarının bölgesindeki seçim çalışmaları nedeniyle restoran ve otellerde küçük gruplar halinde bireysel iftarlar düzenleyeceğini belirterek, "Siyasiler seçim çalışmalarını iftar ve sahur sofralarında yapacak. 20-30 kişilik küçük gruplar halinde iftarlara gelenler olur. Bu da sektöre hareketlilik katacaktır." diyor.

Hilton İstanbul Kozyatağı''nın Genel Müdürü Burak Ektiren, kurumsal iftar taleplerinin geçen yıla göre düştüğünü belirterek, "Otellere genellikle 500-600 kişilik rezervasyonlar olurdu. Bu yıl bu sayı 80-100 kişilik gruplar halinde geliyor" dedi. Pandemi öncesinde çok yoğun iftar programları yapıldığına dikkat çeken Ektiren, "Pandemide bu durdu. Geçen yıl pandemi öncesi rakamlar yakalanmamıştı. Bu yıl da afet nedeniyle rezervasyonlar düşük seyredecek" diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar