Asgari ücrette net maaş belli oluyor: 6000 liradan aşağı olmayacak

Asgari ücrette net maaş belli oluyor: 6000 liradan aşağı olmayacak
Milyonlarca çalışanı ve işvereni ilgilendiren asgari ücrette yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'in ''Her kesimi rahatlatacağız'' açıklaması üzerine yeni maaşlar merak edilirken, hükümete yakın gazeteler yeni asgari ücretteki net maaşı sızdırdı.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM SIZDI! İŞTE YENİ YILDA ALINACAK NET MAAŞ

Temmuz ayının yaklaşması ile memur ve emekli zammı için geri sayım başladı. Açıklanan enflasyon oranlarının ardından yapılacak zam oranları netlik kazanıyor. Özel sektör çalışanları artan hayat pahalılığı nedeniyle kendi maaşlarına da zam yapılmasını talep ediyor. Özellikle asgari ücret ile çalışanlar 2022 başında yapılan yüksek zam miktarına rağmen yılın ikinci yarısında alım güçlerinin düşmesi nedeniyle asgari ücrete ikinci zam yapılmasını istiyor.

Enerji ve hammadde maliyetlerindeki artıştan dolayı işletmeler bütçelerini yeniliyorlar. İşletmeler bir yandan gelir ve gider bütçelerini revize ederken diğer yandan çalışanların ücretlerinde de iyileştirme planlıyor.

Şimdiden ikinci altı ay için iyileştirme yapacağını açıklayan işletmeler de oldu. Birçok işletme ise ücret iyileştirmesi için ‘asgari ücrette yapılacak artışı’ bekliyor.

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM GELECEK Mİ? 

İkinci altı aya ilişkin açıklanacak yeni asgari ücret, yüksek ücretlilere yapılacak iyileştirme için de gösterge olacak. Asgari ücret artışının resmen yapılıp yapılmayacağı konusunda ise taraflar kararlı...

İşçi, işveren ve hükümet... Tüm taraflar ilk altı aylık enflasyonun yarattığı tahribatı azaltmak için asgari ücrete artış gerektiğini belirtiyorlar. Hürriyet Gazetesi''nden Ahmet Karabıyık bugünkü köşesinden asgari ücrete yapılacak zam ile ilgili detayları yazdı. İşte net asgari ücret ile ilgili detaylar...

Yukarıdaki tabloda 4 farklı olası asgari ücret için; ‘net ücret’, ‘brüt ücret’ ve ‘işveren maliyeti’ kalemleri görülebilir.

ÖRNEK HESAPLAMA 

Örneğin; asgari ücret net 5 bin 750 lira olarak açıklanırsa, bu ücrete karşılık işverenin üstleneceği maliyet 7 bin 949 lira olarak gerçekleşecek. Net ücretteki artış (1.497 TL) bu durumda yüzde 35 olarak gerçekleşmiş olacak.

Brüt ücret (6 bin 765 lira) üzerinden kesilecek sigorta primleri (1.015 TL) sonrası net ücret 5 bin 750 lira olarak kesinleşmiş olacak. 2022 Ocak ayından itibaren asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesilmediğinden, brüt ücretten yalnızca işçi sigorta primleri (SGK primi ve işsizlik sigortası primi) kesilerek net ücret hesaplanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar