Asgari ücret sonrası tamamı değişiyor: İşte yeni aylıklar

Asgari ücret sonrası tamamı değişiyor: İşte yeni aylıklar
Asgari ücrete yüzde 30 ara zam yapılması ile birlikte şimdi herkes detayları merak etmeye başladı. Asgari ücretle birlikte neler değişecek. 5 bin 500 liraya çıkarılan asgari ücret artışı birçok kesimi doğrudan ve dolaylı olarak etkileyecek. Türkiye’deki hemen herkesi kapsayacak asgari ücret artışı, memurdan sözleşmeli personelin maaşlarına kadar vergi ve birçok alanda yeniden hesaplamalara neden olacak.

ASGARİ ÜCRET SONRASI ONLAR DA DEĞİŞTİ! İŞTE YENİ AYLIKLAR

Asgari ücretle birlikte neler değişecek? Milyonlarca kişi şimdi bu sorunun yanıtını merak ediyor. Yeni ücretin 5.500 TL’ye yükselmesiyle bazı ödemelerde de artış olacak. İşte asgari ücretin değişmesi ile birlikte artış yaşanacak o ödemeler:

İşsizlik ödeneğinin en düşüğü 2 bin 588 lira en yükseği 5 bin 176 lira oldu.

Asgari ücretli bir çalışanının bir yıllık kıdem tazminatı 6 bin 471 liraya yükselecek.

Brüt maaşı 7 bin 500 TL olan bir işçi zam olmasa bile 198 TL fazla kazanacak.

Yeni asgari ücret artışı ile birlikte GSS primi olarak 194.13 lira ödenecek.

65 yaş aylığı gelir sınırı Temmuz’da itibaren 1833.45 liraya çıkacak.

Staj yapan lise ve üniversite öğrencilerine ödenen ücret 1650 liraya çıkacak.

Askerlik ve doğum borçlanması ile isteğe bağlı sigorta primleri artacak.

ASGARİ ÜCRETİN NET TUTARI 5 BİN 500 TL OLDU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı’na göre; İşçinin bir aylık normal çalışma karşılığı asgari ücreti; 1/7/2022-31/12/2022 tarihleri arasında günlük brüt 215,7 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarın aylık brüt tutarı 6.471 TL ve net tutarı 5.500,35 TL olarak tespit edilmiştir. Asgari ücretteki artış yüzde 29,31 oranında yapılmıştır.

BEKAR VE ÇOCUKLU ÇALIŞAN AYNI ASGARİ ÜCRETİ ALACAK

Daha önceki düzenlemeye göre asgari ücretin brüt tutarı aynı olmakla birlikte ele geçen net ücret tutarı medeni durumdan dolayı asgari ücretliler arasında değişmekteydi. Şimdi evli ve çocuklu asgari ücretli ile bekar asgari ücretli aynı net ücreti alacaktır. Bu durumun adil olmadığını düşünüyoruz.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI EVDE BAKIM ÜCRETİNİ ARTTIRACAK MI?

Bakıma muhtaç engelli ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti veren kişilere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenmekte olan evde bakım ücretleri maaş katsayısına göre belirlendiği için asgarî ücret artışı evde bakım ücretini etkilemez. Ancak, asgari ücret evde bakım parası alacakların belirlenmesinde etkili olmaktadır. 1 Ocak sonrası hane halkının kişi başına düşen gelirinin 3.666,9 TL’nin altında olması yeterli olacaktır. Kişi başına gelirinden dolayı başvurusu reddedilenler asgari ücret artışı sonrasında yeniden başvurabilirler. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için ise 1 Ocak’tan itibaren 1.833,45 TL’nin altında olması yeterli kabul edilecektir. Asgari ücretin artması birçok yeni kişiye maaş bağlanması anlamına gelmektedir.

ASGARİ ÜCRET SİGORTALILARIN BORÇLANMA TUTARLARINI ETKİLER Mİ?

Yine sigortalıların borçlanma tutarları da asgari ücretle doğrudan ilgilidir. Bu nedenle borçlanma yapacak sigortalıların ödeyecekleri borçlanma tutarları da artmaktadır. Ayrıca, isteğe bağlı sigortalıların ödeyecekleri sigorta prim tutarlarından tutun da yurt içi ve yurt dışı borçlanma tutarlarına kadar birçok ödeme asgari ücrete bağlıdır. Yine Bağ-Kur’luların ödeyecekleri prim tutarları ile SGK tarafından kesilen idari para cezalarının tutarı da asgari ücret tutarına göre belirlenmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar