Asgari ücrete zam için iki rakam: Prim veya enflasyon farkı verilecek

Asgari ücrete zam için iki rakam: Prim veya enflasyon farkı verilecek
Yüksek enflasyon nedeni ile yılın ikinci yarısı için asgari ücrete zam yapılması gündeme geldi. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada, ''Ücretliler başta olmak üzere her kesimden vatandaşımızın gelirlerini artırarak aradaki farkı kapatacak programları hazırlıyoruz." ifadelerini kullanması asgari ücrete ek zam yapılacağı sinyali olarak yorumlandı. İşte asgari ücret için ortaya atılan iki formül ve iki rakam...

ASGARİ ÜCRETE ZAM BEKLENİYOR! İŞTE BASINA SIZAN İKİ AYRI RAKAM

 Asgari ücrete Temmuz''da ikinci zam gelecek mi? Sorusu gündemdeki yerini koruyor. Merak edilen soruyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan''dan "Asgari ücrete ikinci zamma yeşil ışık!" olarak algılanabilecek açıklama geldi. 

6 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temmuz ayındaki enflasyon farkı artışlarıyla ücretlileri biraz daha rahatlatacağız. Yılbaşında tüm çalışanların durumlarını gözden geçirerek herkesin hakkını almasını temin edeceğiz. Sosyal yardım şemsiyemizi genişleterek hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine izin vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.

İKİ FORMÜL GÜNDEMDE

Sabah Gazetesi''nin haberine göre asgari ücret zammı için iki formül gündeme geldi. Bilindiği üzere yılda 1 kez belirlenen asgari ücret tarafına ek zam yapılabilmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Öte yandan olası asgari ücret Temmuz zammı için ''Enflasyon farkı'' ve ''Prim'' formülü gündeme geldi.

ASGARİ ÜCRET İÇİN 1. FORMÜL: PRİM FARKI

Ocak 2022''de asgari ücret yüzde 50,5 artışla brüt 3.577,50''den 5.004 TL''ye yükseldi. Burada işçinin yanında işvereninde elini rahatlatan bir gelişme yaşanmış, asgari ücret üzerinden damga ve gelir vergisi kaldırılmıştı.

ASGARİ ÜCRET OCAK 2022 NET HESABI (TL/AY)

ASGARİ ÜCRET 5.004,00
SGK PRİMİ %14 700,56
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 50,04
KESİNTİLER TOPLAMI 750,60
NET ASGARİ ÜCRET 4.253,40

Temmuz zammı ile beraber 6 ay için benzer bir formül uygulanabilir. Buna göre asgari ücret üzerindeki SGK ve işsizlik sigortası priminin Aralık ayındaki ''Asgari Ücret Tespit Komisyonu'' toplantısına kadar devlet tarafından karşılanması gündeme gelebilir. Bu durumda brüt asgari ücret net asgari ücrete dönüşerek 5.004 TL olarak uygulanabilir.

ASGARİ ÜCRET İÇİN 2. FORMÜL: ENFLASYON FARKI

Gündemde yer alan en önemli asgari ücrete ek zam hesaplarından bir tanesi de ''Enflasyon farkı'' olarak öne çıktı. Net asgari ücret için ''Olağanüstü'' durumlarda kullanılmak üzere tıpkı emekli zammı gibi 6 aylık enflasyon kadar zam verilmesi masada bulunuyor.

ASGARİ ÜCRET 2022 NE KADAR OLACAK?

Mevcut durumda net asgari ücret 4.253,40 TL olarak uygulanıyor. Eğer beklenen yüzde 39,67 oranında 6 aylık enflasyon oranı gerçekleşirse;

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİNE GÖRE HESAPLANAN NET ASGARİ ÜCRET

ASGARİ ÜCRET 6.989,1
SGK PRİMİ %14 978,47
İŞSİZLİK SİG. PRİMİ %1 69,89
KESİNTİLER TOPLAMI 1.048,36
NET ASGARİ ÜCRET 5.940,72

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar