Bugün ne pişirsem?

Bugün ne pişirsem?
Ne yapabilirim sorusunu çok düşünmenize gerek kalmadan, birbirinden pratik tarifleri sizin için sıraladık.

Çoğunlukla evde, kendi yemeğini hazırlayanlar bilir, her gün yemek yapıyor olmanın belki de en zor noktası hangi yemeği yapacağını uzun uzun düşünmek, evdeki malzemelere de uygun olarak bir şeyler hazırlamaya çalışmaktır.

Yemek yapmak için az zamanı olanlar, işten yorgun argın gelip gece olmadan akşam yemeği hazırlamaya çalışanlar için bu durum daha da içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

İşte bu sebeple 12 farklı ve pratik akşam yemeği önerimizle sizin için derledik:

Kremalı makarna tarifi

Malzemeler:

 1 paket makarna

 1 tatlı kaşığı tuz (makarnayı haşlamak için)

 1 paket krema(200 ml)

 1/2 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı kuru fesleğen(isteğe göre)

4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Nasıl Yapılır?

Bir tencerede su kaynatıp içine tuz atın, karıştırın ve makarnayı ekleyin. Haşlanan makarnaların suyunu süzüp kenarda bekletin. O sırada kremayı bir tavaya aktarın ve kısık ateşte ısıtın. Isınan kremanın içine baharatları ilave edip karıştırın. Krema kaynamaya başlayınca içine kenarda beklettiğiniz makarnaları ilave edip tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Makarna kremayı güzelce çektikten sonra servis tabaklarına pay edip üzerine arzuya göre rendelenmiş kaşar ve biraz kuru fesleğen serpiştirerek afiyetle tüketin. Ellerinize sağlık!

Sac tava tarifi

Malzemeler:

 3 yemek kaşığı sıvı yağ

 800 gram kuşbaşı dana eti

 1 adet kuru soğan(yemeklik doğranmış)

 4 adet sivri biber(doğranmış)

 2 adet domates(kabuğu soyulmuş, küp doğranmış)

 1 çay kaşığı tuz

 1 çay kaşığı pul biber

 1 çay kaşığı karabiber

 1 tatlı kaşığı tereyağı

Nasıl Yapılır?

Yüksek ateşte ısıtmaya başladığınız sac tavanın içine sıvı yağ koyup kızdırın. Üzerine etleri ekleyip kavurun. Etler suyunu salıp çektikten sonra kızarmaya başlayacaktır. O aşamada soğanları ekleyip karıştırarak soteleyin. Ardından sırasıyla yeşilbiberleri, domatesleri ve baharatları da ekleyip sotelemeye devam edin. Domatesler pişince tereyağını ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ispanaklı yoğurtlama tarifi

Malzemeler:

  1 adet soğan

  3 yemek kaşığı zeytinyağı

 500 gram ıspanak

 2 diş sarımsak

  1 çay kaşığı tuz

  1 kâse yoğurt

  1 yemek kaşığı tereyağı

 1 yemek kaşığı biber salçası

 20 gram ceviz içi

Nasıl Yapılır?

Soğanları ince ince doğrayıp zeytinyağıyla bir tavada kavurarak işe başlayın. Ardından üzerine yıkayıp doğradığınız ıspanakları ilave edip kavurmaya devam edin. Ispanaklar suyunu salıp çekince ocaktan alın ve ılıyınca üzerine tuz ilave edin. Ayrı bir kâsede rendelediğiniz sarımsaklarla yoğurdu karıştırın. Üzeri için de bir tavada tereyağı eritip salçayı kokusu çıkana dek kavurun. Ispanaklara yoğurt ekleyerek servis tabağına alın. Üstüne tereyağlı sosu gezdirip cevizle süsleyin. İşte bu kadar!

Özel marineli tavuk tarifi

Malzemeler:

3 yemek kaşığı zeytinyağı

500 gram tavuk(isteğe göre göğüs ya da but)

10 adet arpacık soğan(orta büyüklükte doğranmış)

 2 adet kapya biber(orta büyüklükte doğranmış)

 2 adet çarliston biber(orta büyüklükte doğranmış)

 1/2 paket mantar(orta büyüklükte doğranmış)

Marinasyonu için:

 1 çay bardağı soya sosu

  1 çay bardağı süt

  1/4 çay bardağı üzüm sirkesi

  1 çay bardağı zeytinyağı(ya da sıvı yağ)

  1 yemek kaşığı üzüm pekmezi

  3 diş sarımsak(ezilmiş)

  1 tatlı tuz

  1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

  1 tatlı kaşığı kuru kekik

  1 tatlı kaşığı karabiber

Nasıl Yapılır?

Marinasyon için gerekli tüm malzemeleri hazırlayıp bir kapta çırpıcıyla karıştırın ve kuşbaşı doğradığınız tavukları bu sosun içine koyup ellerinizle masaj yaparak güzelce harmanlayın. Kabın üzerini streç filmle kapatıp en az 3 saat buzdolabında bekletin. Pişirme aşamasına gelince önce tüm sebzeleri doğrayın. Ardından kalın tabanlı bir tavayı yüksek ateşte 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ilavesiyle ısıtmaya başlayın. Kevgirle süzdürdüğünüz tavukları ısınan tavaya koyup pişirmeye başlayın. Tavukların rengi dönmeye başlayınca içine arpacık soğanları ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından sırasıyla biberleri ve mantarları da ekleyip soteleyin. Arpacık soğanlar yumuşadığında yemeğiniz olmuş demektir. Ellerinize sağlık.

Haçapuri tarifi

Malzemeler:

 2 su bardağı ılık süt

 1 yemek kaşığı toz şeker

 1/2 su bardağı zeytinyağı

 1 paket kuru maya

 1 tatlı kaşığı tuz

 4-5 su bardağı un(aldığı kadar)

İçi için:

100 gram sert beyaz peynir(tuzlu)

 100 gram süzme peynir

 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

 1 adet yumurta sarısı (Üzeri İçin)

 1 yemek kaşığı tereyağı (Üzeri İçin)

Nasıl Yapılır?

Kuru mayayı, ılık süt, zeytinyağı ve şeker ile bir kaba alıp karıştırın. Üzerine azar azar un ve tuzu ilave edip karıştırmaya devam edin. Hamur sertleşmeye başlayınca tezgâha alıp 4-5 dakika yoğurun. Ele yapışmayacak yumuşak bir kıvam alıncaya dek azar azar un ekleyerek devam edin. Hamur kıvam alınca yoğurma kabının içine alıp üzerini streç filmle ya da bir havluyla kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat mayalanmasını bekleyin. O sırada peynirli karışım ı hazırlamak için tüm peynirleri çatalla ezin ya da rendeleyin. Hamur mayalanınca fazla havasını söndürüp 4 eşit bezeye ayırın. Hafifçe unladığınız tezgâhta bir merdaneyle hamuru yarım santim kalınlığında, uzunca açın. Ortasına peynirli karışımdan yayın. Kenarlarını pide yapar gibi katlayıp iki ucunu kıvırın. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinde 15 dakika daha mayalandırın ve ardından 190 derecede önceden ısıtmaya başladığınız fırında üzeri iyice kızarana dek pişirin. Fırından çıkınca kenarlarına ve üzerine tereyağı gezdirin. İsteğe göre üzerine yumurta sarısı ekleyin.

Düdüklüde kuru fasulye tarifi

Malzemeler:

  2 su bardağı kuru fasulye

  200 gram kuşbaşı dana eti

  1 adet büyük boy soğan

  2 diş sarımsak

  1 yemek kaşığı biber salçası

  1 yemek kaşığı domates salçası

  2 yemek kaşığı sıvı yağ

  2 yemek kaşığı tereyağı

  2 çay kaşığı tuz

  3,5 su bardağı sıcak su

Nasıl Yapılır?

Kuru fasulyeleri bir gece önceden suda bekletin. Ertesi gün düdüklü tencerede önce yağları ısıtın ve ısınan yağın içine etleri atıp karıştırarak pişirin. Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı da ekleyip kavurun. Ardından salçayı ekleyip kavurun ve suyunu süzdürdüğünüz kuru fasulyeleri ekleyin. Üzerine suyunu da ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynayınca düdüklünün kapağını kapatıp altını kısın. 20 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

Ev yapımı beyti sarma tarifi

Malzemeler:

  1 adet soğan

  3 diş sarımsak

  1 çay bardağı galeta unu

  1 adet yumurta

  1,5 çay kaşığı tuz

  1 çay kaşığı karabiber

  1 çay kaşığı pul biber

 500 gram dana kıyma(az yağlı)

 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

  5 adet yufka(dikdörtgen kesilmiş)

Tereyağlı salçalı sos için:

  2 yemek kaşığı tereyağı

  1,5 yemek kaşığı domates salçası

  1 çay bardağı su

  1/2 çay kaşığı tuz

Servisi için:

 1 avuç kıyılmış maydanoz

 2 yemek kaşığı süzme yoğurt

Nasıl Yapılır?

Mutfak robotuna soğan, sarımsak, galeta unu, yumurta, tuz, karabiber ve pul biberi aktarıp geçirin ve bir harç elde edin. Ardından bu harcı karıştırma kabına alıp köfte için erekli tüm malzemeleri ekleyerek güzelce yoğurun ve kabın ağzını streç filmle kapatıp 20 dakika kadar buzdolabında bekletin. Sos için gerekli malzemeleri de bir sos tenceresine alıp koyulaşana dek pişirin. Dinlendirdiğiniz köfte harcına hafif kalın olacak şekilde kebap gibi uzunlamasına şekil verin. Yufkaları dikdörtgen kesip köftelerden birini içine yerleştirin ve salçalı sostan yufkaya sürüp yufkayı köfteye sarın. Aynı işlemleri tüm malzemeler bitene dek devam ettirin. Sardığınız köfteleri orta kalınlıkta dilimleyin ve pişirme kâğıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 190 derece fırında kontrollü şekilde pişirin. Piştikten sonra servis tabağına alıp üstlerine salçalı sostan gezdirin. Tabağın ortasına da yoğurt koyup maydanoz serpiştirerek servis edin. Ellerinize sağlık!

Cevizli ciğer sote tarifi

Malzemeler:

  500 gram dana ciğeri

  1,5 yemek kaşığı un

  1 çay kaşığı tuz

  1 çay kaşığı kekik

  1/2 çay kaşığı kimyon

  1 çay kaşığı pul biber

  1/2 su bardağı sıvı yağ

  1/4 demet dereotu(doğranmış)

Nasıl Yapılır?

Ciğerlerin suyunu süzerek işe başlayın. Derin bir kaba aldığınız ciğerlerin üzerine un, tuz, kekik, kimyon ve pul biberi ilave edip güzelce harmanlayın. Bir tavaya sıvı yağı aktarıp harçla buladığınız ciğerleri pişirin. Ardından cevizleri de ilave edip birkaç kez çevirin. Son olarak dereotunu da ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Sumaklı soğanla afiyetle yiyin.

Tost makinesinde sebzeli tavuk şiş tarifi

Malzemeler:

 2 adet tavukgöğsü

3 yemek kaşığı yoğurt suyu

2 yemek kaşığı limon suyu

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

2 yemek kaşığı zeytinyağı

 2 adet sivri biber

1/2 adet kuru soğan

8 adet çeri domates

Nasıl Yapılır?

Bir kâsede yoğurt suyu, limon suyu, zeytinyağı, sarımsak, toz kırmızıbiberi aktarıp karıştırın. Kuşbaşı doğradığınız tavukları bu sosa bulayıp buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin. Biber ve soğanları da tavuk boyutlarında dilimleyin. Ardından soslayıp beklettiğiniz tavukları aralarına birer sebze dilimi yerleştirerek şişlere dizin. Tost makinesini ızgara gibi yata şekilde ısıtın ve tavuk şişleri üzerine dizip pişirin. Arkalı önlü nar gibi kızarana dek pişirdikten sonra lavaş, salata veya pilavla servis edin. Ellerinize sağlık.

Kolay tepsi mantısı tarifi

Malzemeler:

  400 gram mantı(hazır olarak satılanlardan)

 2 yemek kaşığı domates salçası

 5 yemek kaşığı sıvı yağ

 1 çay kaşığı tuz

 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

 1 diş sarımsak

 1 kâse yoğurt

 1 çay kaşığı tuz

Nasıl Yapılır?

Bir tepsiye hazır mantıyı güzelce yayın. Bir karıştırma kabına sıvı yağı, salçayı, baharatları ve kaynar suyu aktarıp güzelce karıştırın. Tepsiyi ocağın üzerine alın. (Tepsi büyük olacağı için ocağın iki gözünün altını açın.) Hazırladığınız karışımdan kepçeyle alıp tepsideki mantıların üzerine gezdirerek yavaş yavaş dökün. Ara ara dikkatlice karıştırarak tüm suyunu çekene dek güzelce pişirin. Üzeri için olan tüm malzemeleri de bir kâsede karıştırın ve pişip tüm suyunu çeken mantıların üzerine gezdirin. Afiyet olsun.

Yoğurtlu pırasa kavurması tarifi

Malzemeler:

  1 kilogram pırasa (ayıklanmış, temizlenmiş)

  1 adet kuru soğan

  3 yemek kaşığı zeytinyağı

  2 diş sarımsak

  1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  2 diş sarımsak

  1 kâse yoğurt

  1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı toz kırmızıbiber

Nasıl Yapılır?

Sarımsakları kıyıp soğanları küp küp doğrayın ve zeytinyağında kavurmaya başlayın. Soğanlar renk değiştirmeye başlayınca pırasaları da ekleyip kavurmaya devam edin. Ara ara karıştırmayı unutmayın ve tencerenin kapağını kapatın. O esnada üzeri için sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın. Bir sos tavasında zeytinyağı ile toz kırmızıbiberi kızdırın. Pırasaları servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve toz biberli zeytinyağını gezdirin. Afiyet olsun.

Ton balıklı salata tarifi

Malzemeler:

  1/2 demet marul

  3-4 dal taze soğan

  1 avuç dereotu(ya da maydanoz)

  4-5 adet cherry domates

  1 adet salatalık

  1 adet kapya biber

  2 adet ton balığı konservesi

Sosu için:

  1/2 adet limonun suyu

  2 yemek kaşığı elma sirkesi

  4 yemek kaşığı zeytinyağı

  1 tatlı kaşığı hardal(opsiyonel)

  1 tutam tuz

  1 tutam karabiber

Nasıl Yapılır?

Sebzeleri güzelce yıkayıp kurulayın ve doğrayın. Dilerseniz marulları bıçak değdirmeden ellerinizle de bölebilirsiniz. Sosu için gerekli malzemelerin tümünü de bir kâsede bir araya getirip karıştırın. Doğradığınız sebzeleri bir karıştırma kabına alıp üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Tahta kaşıkla tüm malzemeleri güzelce harmanlayıp salata kâsesine alın. Yağını süzdürdüğünüz ton balıkları parçalayarak üzerine koyun. İşte bu kadar, afiyet olsun!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar