Yalancıyı yüzünden anlayacaklar!

Yalancıyı yüzünden anlayacaklar!
Yalan makinelerinin doğruluk oranı kesin olmasa da İsrail'deki araştırma ekipleri, kişinin yüz hareketlerinden yalan söylediğini tespit edebilecek bir yazılım geliştirdi.

Kişinin yüz hareketlerine bakarak yalan söylediğini anlayan bir yazılım geliştiren araştırmacılar, söz konusu yazılımın henüz piyasaya sürülmeye hazır olmadığını açıkladı. Şu an hali hazırda pek çok yalan makinesi mevcut ve kişilerin yalan söylediğini anlayabilmek için bu cihazlar kullanılıyor. 

Onedio'nun haberine göre, söz konusu bu cihazlar, kan basıncı, nefes almadaki değişiklikler ve avuç içlerinde terleme gibi etmenleri ölçerek bir sonuca varıyor.

Ancak insanların fizyolojik tepkilerini ölçen bu cihazların kandırılabildiği daha önce ortaya çıkmıştı. Yani yalan makinesi kesin sonuçlar sunamayabiliyor. Tel Aviv Üniversitesi'nde konuyla ilgilenen araştırma ekibi, yalan söylendiğini daha iyi tespit edebilmek için giyilebilir elektrotlar üretti. Elektrotlarla kişinin yüz ifadelerine bakılarak yalan söyleyip söylemediğini test eden araştırma, %73 oranında doğru sonuç elde edebiliyor.

YAZILIM ÜZERİNDE ÇALIŞMAK GEREKİYOR...

Tel Aviv Üniversitesi'nden Prof. Dino Levy, yazılımın yalan söylendiğini %73 oranında doğru tespit ettiğini açıkladı. Araştırmacılara göre kas hareketleri, küçük göz hareketleri ve hatta beyin hareketleri, giyilebilir elektrotlar sayesinde ölçülebilir ve böylece doğruluk oranı yükselebilir.

Araştırmacılar yazılım üzerinde 3 ila 5 yıl daha çalışılması gerektiğini ve daha sonra piyasaya sürülebileceğini açıkladı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar