Aradığınız öğrencilere ulaşılamıyor: Depremzede yok, yurt boş!

Aradığınız öğrencilere ulaşılamıyor: Depremzede yok, yurt boş!
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından zarar gören vatandaşların Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlara yerleştirilmesi için başlatılan çalışmada yurtlar atıl durumda kaldı.

GÜNBOYU- AZİZ MUHAMMET ULUBAŞ

Türkiye’nin 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığı deprem felaketinin üzerinden bir ay geçti. 11 farklı ilde yıkımlara neden olan ve binlerce vatandaşın ölümüyle sonuçlanan deprem sonrasında depremzede vatandaşların Kredi Yurtlar Kurumu’na yerleştirileceğini partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıklamıştı.

Erdoğan’ın açıklamasının üzerinden bugüne kadar yaklaşık bir ay geçmesine rağmen Kocaeli, İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ ve Trabzon’da bulunan birçok yurdun boş, kapalı ya da nöbetçi yurt olarak hizmet verdiği öğrenildi.

KOCAELİ, TEKİRDAĞ VE TRABOZON’DA YURTLAR BOŞ

Kocaeli’de iletişime geçilen Kredi Yurtlar Kurumu’na ait olan 6 yurttan 4 yurt boş durumdayken diğer iki yurtta ise depremzede öğrenciler veya nöbetçi yurt görevinde bulunan yurtların açık olduğu öğrenildi. Tekirdağ’da ise iletişime geçilen dört yurttan tamamı boş olurken, Trabzon’da ise bir öğrenci yurduna bugün itibariyle depremzedelerin alınmaya başlandığı gelen haber arasında yer alıyor.

İSTANBUL’DA SADECE İKİ YURT VAR

İstanbul’da ise eldeki bilgilere göre; Avrupa yakasında bir yurt, Anadolu Yakası’nda ise bir yurdun depremzedeleri kabul ettiği, diğer yurtların ise kapalı, boş veya nöbetçi yurt hizmetinde olduğu belirtildi. Ankara’da iletişime geçilen 12 yurt arasından 10 yurdun boş durumda olduğu geriye kalan yurtların ise birinde depremzedelerin kaldığı diğerinde de öğrencilerin olduğu bilgisine ulaşıldı.

İzmir’de yer alan Kredi Yurtlar Kurumu’na ait yurtlardan 8 farklı yurtla iletişime geçilirken iki yurdun boş olduğu bilgisine elde edildi. Ayrıca iki yurtta ise öğrencilerin kaldığı öğrenilirken, diğer dört yurttaki personellerle ise iletişim sağlanamadı.

YILDIRIM KAYA: 200 BİN CİVARINDA DEPREMZEDE VAR

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise yaptığı özel açıklamada; net bir sayının paylaşılmadığını ancak 850 bin kapasiteli yurtlarda 200 bin civarında depremzedenin kaldığını ve bunların da yavaş yavaş yurtlardan çıktığını ifade etti. Kaya ayrıca deprem bölgesinde 800 yurdun bulunduğunu ifade ederken, bölgeye dönüşlerin başladığını da söyledi.

Yıldırım Kaya yaptığı açıklamada; “Yurtlar amaca uygun değil. Ortak banyo, ortak tuvalet var. Anadolu kültürüne uygun olmayan bir durum var. Kastamonu, Sinop, Ordu gibi illerde depremzede yok. Yurtlar boş durumda” dedi.

“BİR EVDE 20 KİŞİ KALIYOR”

Kaya açıklamasında depremzedelerin en fazla Aydın, Muğla, İzmir, Ankara, Eskişehir’e yerleştirildiklerini, Ankara’da şuan itibariyle 300 bin depremzedenin bulunduğunu ve sadece 2 bin depremzedenin yurtlarda kaldığını bunların da yavaş yavaş yurtları boşalttığını söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan konaklama yerlerinde 6 bin depremzedenin bulunduğunu da ifade eden Kaya, Ankara’daki bir evin içerisinde 10 kişinin, 12 kişinin, 20 kişinin kaldığını söyledi.   

CHP’Lİ KAYA’DAN ÖNEMLİ İDDİA

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya verilen kararın depremle bir ilgisinin olmadığını söylerken; önemli bir iddiayı da gündeme getirdi. Kaya, “Bundan 8-9 ay önce YÖK Başkanı’nın seçimden dolayı öğrenci topluluklarının tutulması gibi bir düşüncesi vardı. Biz bununla ilgili bir önerge verdik ama henüz daha bekliyoruz. Eğer açılırsa bu karar depremle ilgili olmayacak” dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar