Araç sahiplerini şaşırtan gelişme: Çin'den gelen haber sonrasında petrol fiyatlarında büyük düşüş

Araç sahiplerini şaşırtan gelişme: Çin'den gelen haber sonrasında petrol fiyatlarında büyük düşüş
Son günlerde sürekli zam ve indirim haberleri ile gündeme gelen akaryakıt, bu kez Çin'den gelen rakamlarla olay oldu. Petrol fiyatları, Çin ve Japonya'nın zayıf imalat verilerinin talep görünümü üzerinde baskı oluşturmasıyla geriledi.

SABAH BU RAKAMI GÖRENLER ŞAŞTI KALDI! AKARYAKITTA GECE YARISI BÜYÜK KIRILMA

Dolarda yaşanan yükseliş ve brent petrolde görülen hareketlilik sonrası hemen her gün değişen pompa fiyatları bu sabah sabit kaldı. Türkiye''deki fiyatlar sabit kalırken, uzak doğudan gelen haber sonrası petrol fiyatlarında büyük kırılma görüldü.

Petrol, Çin ve Japonya’dan gelen zayıf imalat verilerinin talep daralması endişelerini beslemesi nedeniyle geriledi.

Böylece petrol fiyatları temmuz ayını da kayıpla kapatmış oldu.

ÇİN İMALAT SANAYİNDE BÜYÜK DARALMA

Bugün yayınlanan verilere göre, Japonya imalat faaliyetindeki büyüme yavaşladı. Ayrıca Çin’de imalat göstergeleri temmuzda beklenmedik bir şekilde daraldı ve Covid-19 salgını ekonomik toparlanmayı tersine çevirdi.

Çin’de satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 50,2’den 49’a düştü. Endeksteki 50’nin üzerindeki değerler bir önceki aya göre genişlemeye işaret ederken altındaki değerler daralma anlamına geliyor.

PETROL PİYASASINDA SON DURUM

Dünyanın iki büyük ekonomisindeki sanayi daralması petrol talebinin azalması yönündeki beklentileri artırırken bu da petrol fiyatlarının gerilemesine neden oldu.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 1 gerileyerek 103,3 dolar seviyesine düştü. ABD hafif ham petrolü yüzde 1,2 kayıpla 97,4 dolara geriledi.

AKARYAKIT FİYATLARINA DA YANSIYOR

Petrol ürünlerinin fiyatlarındaki artış veya indirimler akaryakıta da yansıyor. Petrol fiyatları, Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarının doğrudan belirlenmesinde önemli bir etken.

Tamamlanmış petrol ürünleri ham petrolden rafine edildiği için, ham petrolün fiyatın tüm tamamlanmış ürünlerin fiyatlarını da belirliyor.

Ancak petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye''de akaryakıt pompa fiyatlarına yansıması için önce uluslararası benzin ve motorin fiyatına etki etmesi gerekiyor.

İstanbul''da güncel akaryakıt fiyatları:

İstanbul''da motorin litre fiyatı 24.5 liradan satılıyor.

Benzinin litresi ise ortalama 22.27 liradan satılıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar