Ara Güler Fotoğraf Sergisi resepsiyonu yapıldı

Ara Güler Fotoğraf Sergisi resepsiyonu yapıldı
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında "Ara Güler: Bir Işık ve Gölge Oyunu" adlı fotoğraf sergisi resepsiyonu yapıldı.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği ile Amsterdam Başkonsolosluğu'nun organizasyonu ve Garanti BBVA'nın desteğiyle gerçekleşen resepsiyona, Türkiye'nin misyon şefliklerinde çalışanlar, Hollanda'da görev yapan diplomatları ve Hollanda'daki sanatseverler katıldı.

Amsterdam'daki Foam Fotoğraf Müzesi'nde gerçekleştirilen resepsiyonun açılış konuşmasını yapan Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, "Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını kutladığımız bir dizi etkinliğin bir parçası olarak bugün, dünya fotoğrafçılığının ikonik bir figürü olan Ara Güler'in sergisiyle buluşmaktan memnuniyet duyuyorum." dedi.

Türkiye'nin görsel tarihi ve kültürünü yansıtmada Güler'in çok önemli bir rolü olduğunu anlatan Ünal, "Hayatında ve 2018'de aramızdan ayrılışından sonra dahi, 'sanat elçisi' olarak anıldı. Güler'in eserleri dil ve kültür sınırlarını aşarak dünyanın her yerindeki kalplere ve zihinlere dokundu. Ege'deki ilk fotoğrafından bu yana Güler'in eserleri zengin Türk mirasını dünyaya tanıtıyor." diye konuştu.

Ünal, fotoğrafların sadece sanat eseri değil aynı zamanda tarihi vesika olduğunu dile getirerek "Güler hep kendisinin sanatçı değil sadece bir fotoğrafçı olduğunu söylerdi. Ona göre fotoğraf bir sanat eseri olmak zorunda değil. Fotoğraf tarihin bir makineyle kaydedildiği bir olay idi. Fotoğrafın bir tarihi vesika olduğunu konusunda her ne kadar Güler'e katılmasam da benim gözümde Güler her zaman bir sanatçıydı." ifadelerini kullandı.

Güler'in "İstanbul'un gözü" olarak da anıldığını aktaran Ünal, bu şehrin güzelliğini, kültürünü ve tarihini dünyaya tanıttığını belirtti. Ünal konuşmasını, Cumhuriyetin 100. yılını kutlamamıza imkan veren Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına saygı ve şükranlarını sunarak sonlandırdı.

aa-20231010-32367174-32367170-amsterdamda-ara-guler-fotograf-sergisi-resepsiyonu-yapildi.jpg

SERGİ HAZIRLIKLARI 4 YIL SÜRDÜ

Hazirandan bu yana sergiye ev sahipliği yapan Amsterdam'daki Foam Fotoğraf Müzesi direktörü Karin van Gilst konuşmasında, sergi hazırlıklarını yaklaşık 4 yıl sürdüğünü kaydederek, hazırlıklar ve arşiv çalışmaları için küratörlere ve Ara Güler Müzesi yetkililerine teşekkür etti. Serginin sponsorlarından Garanti BBVA International CEO'su Erhan Zeyneloğlu, Cumhuriyetin 100. yılı sebebiyle sergiye sundukları destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhuriyetin 100. yılı kutlamalarına farklı projelerle devam edeceklerini vurgulayan Zeyneloğlu, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Cumhuriyete karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye ve benzeri çalışmalara katkı sağlamak için azimle çalışmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.Serginin koordinatörlerinden Ahmet Polat Bağcı, henüz öğrenciyken Ara Güler'le tanışmasından bahsederek, kapsamlı arşiv çalışmaları neticesinde Ara Güler'in önemli eserlerini Hollanda'daki sanatseverlerle buluşturmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Ara Güler'in fotoğraf dünyasına ait özel anların ve öne çıkan eserlerinin de olduğu bir kitabın da yer aldığı "Ara Güler: Bir Işık ve Gölge Oyunu" adlı fotoğraf sergisi, 8 Kasım'a kadar Foam Fotoğraf Müzesi'nde gezilebilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar