Apple'ın bilgisayar satışlarında beklenmeyen düşüş: %40 oranında düştü!

Apple'ın bilgisayar satışlarında beklenmeyen düşüş: %40 oranında düştü!
Yüksek enflasyon ve resesyon nedeniyle küresel piyasalarda tüketiciler bilgisayarlara daha az talep göstermesiyle birlikte Apple PC satışları %40,5 oranında gerileyerek, 2000 yılından beri en sert düşüşünü yaşadı.

IDC''nin son raporuna göre, pandemi dönemindeki uzaktan çalışmanın yol açtığı talep artışının buharlaşmasıyla tüm PC üreticilerinin toplam sevkiyatı %29 düşüşle 56,9 milyon adede geriledi ve 2019 başındaki seviyelerin altına düştü. Pazar liderleri arasında Lenovo ve Dell Technologies %30''dan fazla düşüş kaydederken, HP %24,2 geriledi. Asustek Computer da %30,3''lük düşüşle ilk 5''i tamamladı.

Bloomberg''in haberine göre rapor, pandeminin başlangıcından bu yana sevkiyatları büyük ölçüde devam eden Apple için dikkat çeken bir darbe oldu.

Bloomberg Intelligence analisti Anurag Rana, PC pazarındaki düşüşlerin birkaç çeyrektir görüldüğünü ve yılın ikinci yarısında bir toparlanmanın hala mümkün olduğunu söyledi. Rana, Apple''ın özellikle tüketici pazarına daha fazla odaklanması nedeniyle zarar gördüğünü de sözlerine ekledi.

Apple, Mac talebinde en son bu kadar sert bir düşüş yaşadığında, teknoloji endüstrisi dot-com iflasıyla boğuşuyordu. Steve Jobs icra kurulu başkanlığına döneli henüz birkaç yıl olmuştu ve şirket kısa süre önce Cube olarak bilinen başarısız bir bilgisayarı piyasaya sürmüştü.

Son krizle başa çıkmaya çalışan Apple, talebi canlandırmaya yardımcı olabilecek yeni modeller hazırlıyor. Bloomberg''in haberine göre şirket, yeni bir iMac de dahil olmak üzere bir sonraki dizüstü ve masaüstü bilgisayar serisini bu yıl içinde piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şirketin Mali İşler Müdürü Luca Maestri, şirketin Mac gelirlerinin Mart ayında sona eren çeyrekte çift haneli bir oranda düşmesini beklediğini söyledi. Aynı görüşme sırasında CEO Tim Cook, şirketin "zorlu" bir ekonomik ortamla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini söyledi. Apple hisseleri New York''ta saat 14:39''da %1,9 düştü. Dell hisseleri %2,2 yükselirken, HP %1 değer kazandı 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar