Altında beklenmedik gelişme: 1 yıldır ilk kez...

Altında beklenmedik gelişme: 1 yıldır ilk kez...
Altını olanları sevindiren yükseliş son günlerde devam ediyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in sene sonuna doğru faiz indirimlerine başlayacağına dair beklentilerin güçlenmesi, tahvil faizlerindeki gerileme ve enflasyonun yavaşladığına ilişkin işaretlerin artması altın fiyatlarını desteklerken, altının onsu 20 Mart'ta 1.979 dolarla son bir yılın zirvesine çıktı.

COŞKUN ÇELİK / GÜNBOYU

Fed''in nihai faiz oranını yüzde 5,00-5,25 seviyelerinde belirleyeceği beklentisiyle 2023''e yükseliş eğiliminde başlayan altının ons fiyatı, ABD''de iş gücü piyasalarının sıkı kalmaya devam etmesi ve nihai faiz oranının yüzde 6 seviyelerinde oluşabileceğine yönelik fiyatlamalarla kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.

Buna karşın martta ABD''de başlayıp Avrupa''ya yayılan bankacılık krizi, güvenli liman talebini önemli ölçüde artırırken, merkez bankalarının politika alanını daralttı.

SON 1 YILIN ZİRVESİNDE!

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed''in sene sonuna doğru faiz indirimlerine başlayacağına dair beklentilerin güçlenmesi, tahvil faizlerindeki gerileme ve enflasyonun yavaşladığına ilişkin işaretlerin artması altın fiyatlarını desteklerken, altının onsu 20 Mart''ta 1.979 dolarla son bir yılın zirvesine çıktı.

GÜVENLİ LİMAN OLMAYA DEVAM EDİYOR

Stratejist Cüneyt Paksoy yaptığı açıklamada, altının hem güvenli liman gömleğini, hem de merkez bankalarının parasal genişleme tarafında olduğunda likidite imkanlarıyla emtia gömleğini de giyebilen değerli bir maden olduğunu söyledi.

“ALTINI DESTEKLEYEN UNSURLARA İYİ BAKMAK LAZIM”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının bittiğini ancak ekonomi üzerinde etkisinin devam ettiğini belirten Paksoy, bankacılık krizi ve mevcut jeopolitik krizlere ilişkin çözüm süreçlerinin altın fiyatlarını etkileyebileceğini aktardı.

Paksoy, merkez bankalarının alımlarının takip edilmesinin önemine değinerek altında temel ve trend dengesinin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Altın fiyatlarının kurumsal, merkez bankaları ve bireysel taleplerden beslendiğini anımsatan Paksoy, Dünya Altın Konseyi (WGC) raporuna dikkati çekerek, 2023 yılının ocak ve şubat aylarında merkez bankalarının sırasıyla 74 ve 52 ton net altın aldığını dile getirdi.

ÇİN DE ALTIN ALDI

Paksoy, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) uzun süredir rezervlerini açıklamadığını hatırlatarak, WGC raporundaki verilere göre bankanın 25 tonla şubat ayındaki en büyük alımı gerçekleştirdiğini ve son 4 ayda toplam 102 ton altın aldığını ifade etti.

TCMB 15 AYDIR ARALIKSIZ ALTIN ALIYOR

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın (TCMB) da 15 aydır aralıksız altın alımlarına devam ederek toplam rezervlerini 587 tona yükselttiğini vurgulayan Paksoy, altın rezervlerinin uluslararası rezervler içerisindeki payının da yüzde 30 olduğunu bildirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar