Altın yatırımcıları köşeye sıkıştı

Altın yatırımcıları köşeye sıkıştı
Küresel çapta para politikalarına yön veren ABD Merkez Bankası'nın (FED) eylül ayı toplantısında alacağı kararlar ise belirsizliğini koruyor. Bir önceki toplantısını temmuz ayında gerçekleştiren ve 75 baz puanlık faiz artırımı ile oldukça "şahin" bir adım atan FED'in toplantı tutanaklarında verdiği sinyaller, gelecek aylar için veri odaklı ve daha ılımlı bir politikaya işaret etmişti.

ALTIN YATIRIMCILARI KÖŞEYE SIKIŞTI

Dolar endeksinin zirve yapmasıyla baskılanan değerli metal için yatırımcılar, “Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi?” sorusunu araştırırken analistlerden çok kritik değerlendirmeler geldi.

Açıklanan verilerin karışık sinyaller vermesi ve artan jeopolitik risklerle bankanın bu ayki toplantısına ilişkin beklentiler değişkenlik gösterirken, halihazırda para piyasalarında FED''in 20-21 Eylül''de 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 58 olarak fiyatlanıyor.

Banka''nın 1-2 Kasım ve 13-14 Aralık''ta gerçekleştireceği toplantılarda ise 50''şer baz puanlık faiz artırımına gitmesine daha yüksek bir olasılık veriliyor. Her ne kadar son ana kadar değişkenlik gösterse de, bu beklentilerin gerçekleşmesi durumunda Banka; 3 toplantısında 175 baz puanlık artırıma giderek yıl sonunda politika faizini 400-425 aralığına çıkarmış olacak.

TDS: ALTIN, 1675 DOLARIN ALTINDA ERİMEYE BAŞLAYACAK

Artan enflasyonla mücadelede faiz artırımı çözüm odağı olarak konuşulurken, aynı zamanda enerji krizinin devam ettiği ortamda faizler üzerinde çözüm üretmenin kolay olmayacağı bir süreç içerisinde fiyatlamalar devam ediyor. Dolar ise güçlü tutumunu devam ettirerek, dolar endeksi 110 seviyesini aşarak son 20 yılın en yüksek seviyesini kaydetmiş oldu.

Bu gelişmelerle altın fiyatları ise baskı altında kalmaya devam ediyor. Altın fiyatları geçtiğimiz hafta 1700 dolar olan psikolojik seviyenin altını görmesinin ardından Cuma günü ABD’de açıklanan istihdam verisi sonrasında toparlandı. Yatırımcılar altın fiyat tahminlerini merak ederken TD Securities ekonomistleri, sarı metalin 1.675 dolar seviyesinin altına düşmesini bekliyor.

 “ALTIN YATIRIMCILARI KÖŞEYE SIKIŞTI"

Darin Newsom Analysis’in başkanı Darin Newsom ise, “ABD doları çok güçlü ve bazı kârların kısa vadede altını desteklemesi mümkün. Ancak yatırımcıların hala ABD dolarına sahip olmak istedikleri gerçeğini göz ardı edemezsiniz. Çünkü onu piyasadaki en güvenli varlık olarak görüyorlar. Nihayetinde altın sıkıştı. Bu nedenle, ABD doları rallisini istikrarsızlaştıracak bir şey görene kadar altın yatırımcıları çoğunlukla kendilerini köşeye sıkışmış hissedecek”

WALL STREET YÜKSELİŞ BEKLİYOR

Wall Street altın tahmini anketinde ise analistler bu hafta fiyatlarda yükseliş bekliyor. Ankete katılanların yüzde 41’i altın fiyatlarının yükselmesini, yüzde 35’i ise sarı metalin düşüş eğiliminde olduğunu açıkladı. Perakende tarafında ise durum farklıydı. 898 Main Street yatırımcısı çevrimiçi anketlere katıldı. Yatırımcıların yüzde 38’i altının yükselmesini, Yüzde 46’sı düşeceğini, yüzde 17’si ise yatay seyirde devam edeceğini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar