AKP'ye yakın gazeteden kira sınırına eleştiri: TÜFE'nin bile altında

AKP'ye yakın gazeteden kira sınırına eleştiri: TÜFE'nin bile altında
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıkladığı kira artışına sınırlama kararı yalnızca muhalefet partilerinden değil, hükümete yakın kesimlerden de tepki çekti. İktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye Gazetesi, bugünkü manşetinde yeni kira düzenlemesini eleştirerek, alınan kararın vatandaş arasındaki anlaşmazlıkları körükleyeceği savundu.

HÜKÜMETE YAKIN GAZETE AKP'YE BAYRAK AÇTI! MANŞETTEN DUYURDULAR

2023 yılında yapılacak seçimlerde oy kaybını en aza indirmek isteyen AKP, dün açıkladığı kararla milyonlarca ev sahibi ve vatandaşın tepkisini çekti. Resmi enflasyonun bile yüzde 70''leri gördüğü Türkiye''de seçimler bitene kadar kira zammını yüzde 25 ile sınırlayan AKP''ye bir tepki de hükümete yakınlığı ile bilinen Türkiye Gazetesi''nden geldi.

Manşetten paylaşılan haberde, ''''Enflasyonun değil, TÜFE''nin de altında açıklandı'''' denildi.

Uzman görüşlerine de yer verilen haberde, yeni kararın vatandaşlar arasındaki tartışmaları körükleyeceği belirtilirken, mahkemeye taşınacak ev sahibi - kiracı davalarında artış beklendiği belirtildi.

İşte Türkiye Gazetesi''nin AKP''ye eleştiri dolu o haberi:

Türkiye Gazetesi''nden Kaan Zenginli''nin haberine göre, kira zamlarına uygulanacak olan yüzde 25 sınır, ev sahibi ve kiracılar arasındaki davaların artmasına neden olacak. Sektör temsilcileri tek geliri kira olan hane sayısının 2,5 milyon olduğunu belirterek "Kira geliri ile kredi ödeyen de var. Ayrıca yüzde 39’luk TÜFE oranına bile uymayan, yüzde 25’i hiç dinlemez. Problem iyice büyüyecek" diyor.

Bir süredir gündemde olan kira artış oranlarına yönelik düzenleme geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artış oranının yüzde 25’le sınırlandırıldığını açıkladı. Daha sonra TBMM Genel Kurulu’nda, görüşmeleri devam eden Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne kira düzenlemesine ilişkin geçici madde önergesi verildi. Önerge, genel kurulda yapılan oylama ile kabul edildi. Buna göre yüzde 25’lik kira artış sınırı, kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak. Kanun, iş yeri kiralarını kapsamayacak.

Sektör temsilciler yapılan bu düzenlemenin ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunların daha da artmasına neden olacağını belirtti. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, yüzde 25’lik kira artış zam sınırının sektördeki sıkıntıları perçinleyeceğini belirterek "Mevcut durumda normal enflasyon oranını kabul etmeyen ev sahiplerinin yüzde 25’lik sınıra uymasının mümkün olmayacağını düşünüyorum" dedi.

KAYIT DIŞILIK ARTACAK

Mahkemelerde ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları davalarının artacağını dile getiren Aşa "Ev sahibi kiracıyı çıkarmak için her türlü yolu deneyecektir. Şu an için ağırlıklı olarak uygulanan yöntem hileli satışı. Kiracıyı çıkarmak için yakın akrabasına evi satıp, kiracı çıktıktan sonra yeniden üzerlerine alıyorlar. Mahkemeye gerekçe olarak ise ‘ihtiyaçtan’ diyorlar" diye konuştu.

Yüzde 25’lik zam sınırının kayıt dışılığı da artıracağını söyleyen Aşa "Bu sefer elden ödemeler artacak. Tabii bu da, kiracının iyi niyetine kalmış bir durum" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar