AKP’nin dindar seçmeni 2021’de yüzde 10.1 düştü

AKP’nin dindar seçmeni 2021’de yüzde 10.1 düştü
2018’de iktidara oy veren dindarların AKP’de kalma oranları nisan-haziranda yüzde 73.8, ekim-aralık döneminde ise yüzde 63.1 oldu. Kararsızlar ise yüzde 17.9’dan 28.4’e çıktı.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi’nin geçen ay yayımladığı dindar seçmen araştırmasından hem iktidara hem de muhalefete yönelik mesajlar çıkmıştı. Buna göre Cumhur İttifakı’ndan kopan seçmenlerin muhalefete geçişi sınırlı kaldı.

Metropoll Araştırma’nın çalışması da benzer sonucu ortaya koydu. Kamuoyu araştırmaları dindar kesimin iktidardan uzaklaştığını ortaya koydu. Metropoll’ün çalışmasına göre dindar seçmenin 2021 başında AKP’ye yönelik yüzde 49.9’luk desteği 39.8’e geriledi.

MetroPOLL Araştırma’nın Kurucu ve Yöneticisi Özer Sencar ‘Türkiye’nin Nabzı’ araştırmasında kendilerini ‘dindar’ olarak tanımlayan tüm seçmenlerin “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna verdikleri cevapların üçer aylık dönemlerdeki oranlarını paylaştı. Ankete göre, dindar seçmenin AKP’ye oy oranı 2021’in başından bu yana yüzde 10,1 düştü.

Buna göre, 2018’de AKP’ye oy verip 2021’in Ocak-Mart döneminde bu “Pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna yine AKP cevabı verenlerin oranı yüzde 73,2 olurken, bu oran yıl sonuna doğru azalma eğilimi gösterdi. AKP'ye oy veren dindarların, aynı noktada kalma oranları Nisan-Haziran döneminde yüzde 73,8, Temmuz-Eylül döneminde yüzde 69,2, Ekim-Aralık döneminde ise yüzde 63,1’de kaldı.

DİNDAR SEÇMENLER İÇİNDE DE KARARSIZLIK EĞİLİMİ ARTIŞ GÖSTERDİ

Karar'ın haberine göre AKP’den uzaklaşan dindar seçmen, bir nebze CHP’ye ve İYİ Parti’ye yönelirken, bir kısmı da MHP’den yana oy kullanacağını belirtti. “Bu pazar seçim olsa CHP’ye oy veririm” diyen dindar seçmenlerin oranı Ocak-Mart aylarında yüzde 8,4 iken Temmuz-Eylül ayında bu oran 9,4’e çıktı. Ekim-Aralık aylarında ise yüzde 7,5’e geriledi. “Bu pazar seçim olsa İYİ Parti’ye oy veririm” diyen dindar seçmenlerin oranı Ocak-Mart ayında yüzde 3,6 iken Ekim-Aralık aylarında yüzde 4,5’e çıktı.

Ancak kararsızlardaki yığılma dikkat çekti; bir önceki seçimde AKP’ye oy veren seçmenler yüzde 22,9 oranında ‘kararsız, protesto oy veya cevap yok’ sütununda yer aldı. Tüm dindar seçmenler içinde de kararsızlık eğilimin gösterdiği artış dikkat çekti. Ocak-Mart döneminde yüzde 17,9 olan dindar kararsız seçmenlerin oranı, Ekim-Aralık’ta 28,4’e ulaştı.

Söz konusu araştırmaya göre, CHP, İYİ Parti ve MHP’nin dindar seçmenler aldığı oy oranında ocak ayından bu yana düşüş gözlemlendi; HDP ve DEVA Partisi’nin ise oy oranları yükseldi. Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi’nin (TEAM) ‘Dindar Seçmen Araştırması’, Cumhur İttifakı’nın toplumun bu kesiminde yüzde 14 kaybettiğini ancak desteğin sürdüğünü ortaya koymuştu. TEAM araştırmasında kendini dindar olarak niteleyen seçmenlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği desteğin 2018’e göre azaldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre bu grupların 2018 yılında yüzde 74,4 olarak Erdoğan’a verdiği destek yüzde 62,2’ye geriledi. Erdoğan’a destek dindar Türkler arasında yüzde 62.2’yi bulurken, dindar Kürtlerde bu oran yüzde 46 olarak belirlendi.


Araştırma sonuçlarına göre, dindar seçmenler başta başörtüsü olmak üzere kazanımların kaybedileceği endişesi yaşıyor. Dindar seçmenlerin kaygılarının yoğunlaştığı diğer bir başlık da sosyal destekler.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar