Akkuyu'da sözleşme krizi: Çalışmalar durdu

Akkuyu'da sözleşme krizi: Çalışmalar durdu
Akkuyu Nükleer, IC İçtaş'ın yükümlülüklerini yerine getirmediği iddiasıyla sözleşmeyi feshetti.

Akkuyu'da sözleşme krizi: Çalışmalar durdu

Akkuyu Nükleer Güç Santrali''nde sözleşme krizi var. 

IC İçtaş''ın sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getirmediğini gerekçe göstererek Akkuyu Nükleer Enerji, sözleşmeyi feshetti. İçtaş yönetimi ise yaşananlara itiraz edip, konuyu uluslararası mahkeme dahil yargı yolunda hakkını arayacağını açıklanırken; santralde çalışmalar durdu ve makineler kilitlendi.

BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

Tv100''ün haberine göre Mersin''de yapımı devam etmekte olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali''nde Rusya tarafı IC İçtaş ile mühendislik, satın alma ve inşaat anlaşmasını 26 Temmuz 2022''de feshetti. IC İçtaş yönetimi ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kararın Türk şirketlerini proje yönetiminden uzaklaştırmak için aldıklarını belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise yaşanan gelişmelerden sonra yüklenici firma Titan 2-Ic ve  Akkuyu Nükleer Güç Santrali arasındaki sorunun çözümü için devreye girdiğini açıkladı.

ÇALIŞMALAR İŞLEVSİZ HALE GELDİ

Tv100''deki haberde yaşanan gelişmelerden sonra Akkuyu Nükleer Güç Santrali IC İçtaş''ın santralden sahadaki tüm ekipmanlarını durdurup, makine parkını kilitleyip, çalışmalarını ise işlevsiz hale getirdi. IC İçtaş, fesih kararından sonra bu kararın uluslararası hukuka ve Türkiye Cumhuriyeti Hukuku''na aykırı olduğunu belirtip kadrosu olan 3 bine yakın Türk personeli ve bu kadronun yönetiminde çalışan yüzde 93''ü Türk 25 bin çalışanın tasfiye edildiğini duyurdu. Ayrıca firma alınan bu kararı Londra Tahkim Mahkemesi''ne götüreceğini duyurdu.

"EN YAKIN ZAMANDA YENİDEN İMZALANACAKTIR"

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteev 1 Ağustos tarihli açıklamasında  Titan 2-IC İçtaş Anonim Şirketi''ni değiştirmeye karar verdiklerini hatırlatıp; "Sahada çalışan Türk yüklenicilerimiz dahil olmak üzere mevcut tüm Türk taşeronlarımızın sözleşmeleri, şu an itibarıyla ya yeniden imzalanmış ya da en yakın zamanda yeniden imzalanacaktır. Projedeki tüm Türk taşeronlarımızla görüştük ve hepsi de bizimle çalışmayı kabul etti. Şu andan itibaren daha yoğun çalışmamız gerekecek. Türk yüklenici şirketlerimizle uzun süredir, güvene dayalı doğru bir ilişki sürdürüyoruz. Ben tüm taşeronlarımıza yürekten inanıyorum ve onları her zaman gönülden destekliyorum" diye konuştu. 

TSM ENERJİYLE YENİ SÖZLEŞME ÇALIŞMASI

Sözleşmenin feshedilmesinden sonra yaşanan itiraz tartışmalarının ardından Akkuyu Nükleer 5 Ağustos günü yeni bir açıklama daha yapıp, TSM Enerji ile alt yükleniciler arasında yeni sözleşme için aktif olarak çalışıldığını duyurdu.  IC İçtaş''ın sözleşme feshine karşılık ret talebi vermesi ve çalışanlarının maaşlarının ödenmesi de dahil yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden dolayı Akkuyu NGS trafından İçtaş şirketinde çalışanlara Temmuz 2020 yılında maaş ödemesi yapıldığı ifade edildi.

AKKUYU''DAN AÇIKLAMA

Türk lirası üzerinden maaş alan görevlilerin maaşlarına yüzde 35 oranında artış yaşandığı bilgisi Akkuyu Nükleer tarafından açıklandı. Yapılan açıklama; Daha önce T2IC’de istihdam edilen tüm işçi, mühendis ve yöneticilere yeni işveren olan TSM''ye geçme teklifi yapılmaktadır. Devir sırasında, çalışanların Türkiye Cumhuriyeti çalışma mevzuatı uyarınca sahip olduğu tüm haklar korunacaktır ve önceki işyerinde çalışma süresine bağlı olarak kıdem tazminatı, kullanmadığı izin tazminatı ve ihbar tazminatı dahil tüm hakkı olan ödemeler yapılacaktır. Bu önlemler, inşaat sahasında işin sürekliliğini ve kalitesini, Akkuyu NGS’nin inşaat çalışmalarını takvime uyulmasını, işçilerin çalışma koşulları açısından haklarının korunmasını ve çalışanlara ücretlerin zamanında ödenmesini sağlamak için alınmıştır" denildi.

FARKLI SEBEPLER VAR

Tv100 haberinde, Akkuyu Nükleer ile IC İçtaş arasındaki fesih kararının arkasında bir çok sebebin olduğunu okuyucularına aktardı. En önemli sebep ise  kaza ve işçi ölümlerinin yaşanmış olduğu kaydedildi. 2019 yılından berri İçtaş kaynaklı 14 kazanın, 2020 yılında 75, 2021 yılında 102 (bunların dördü ölümle sonuçlandı) ve 2022 yılında ise yine İçtaş kaynaklı 118 kazanın yaşandığı ve bu tarihte de 3 ölümün yaşandığı bilgisi paylaşıldı. 

SİSTEMATİK İHLAL, KALİTE UYGUNSUZLUĞU

2019-2022 yılları arasında ise beton işlerinde toplam 620''den fazla kalite uygunsuzluğun olduğu kaydedildi. Yine beton işleri sırasında yaşanan çok sayıda sistematik ihlal , Kasım 2020''de NGS inşaat sahasının tüm tesislerinde beton işlerinin durduruldu. Sözleşmeye yönelik fesih kararının alınmasında ise IC İçtaş''ın medyaya yönelik demeçlerinin de etkili olduğu belirtiliyor.

TÜRKLERE KARŞI AYRIMCILIK İDDİASI

Rus şirketin Türklere karşı ayrımcılık yapıldığı iddialarıysa Türk şirketlerinin santral inşaatından uzaklaştırılmak istenildiği, Türklerin yasadışı işten çıkarıldığı yönündeki haberler de fesih kararından sonra medyada sıklıkla yer almıştı. Haberde fesih kararından sonra İçtaş''a yönelik suçlamalar arasında insan kaynakları bölümüyle ilgili ciddi ididalar da bulunduğu okuyuculara aktarıldı. Şifrelerin yasa dışı olarak değiştirilmesi, personele 05.08.2022 tarihine kadar işe ara vermeleri ve ücretli izne çıkmaları için toplu mail gönderilmesi ve telefon görüşmeleri yapılmasının  bunlardan sadece bir kaçı olduğuna değinildi. Yine depoların bloke edilmesi ve bazı malzemelere erişim konusunda sıkıntı yaşanması ve İçtaş''ın bu konuda sorun yaratması da sıkıntılar arasında gösterilmekte. 

ŞİRKETİN SAHA ÇALIŞMALARI ENGELLENDİ

8 tankerin anahtarlarının çalınmasının yanı sıra BRS pompasından anahtar hırsızlığı, müteahhitler üzerinde baskı kurarak tüm yol yapım ekipmanlarının çalışmasını ve çalışanların işe gitmesini engelleme, Büyükeceli’deki sondaj kuyusundan kullanım su temininin askıya alınması, Yeşilovacık''ta çıkış noktasından yakıt ikmali engellenmesi, benzin istasyonları ağının kişisel hesabına girilerek şifrenin değiştirilmesi ve bunun sonucunda araçlara akaryakıt dolumu yapılmaması da fesih kararından sonra yaşanan olumsuzluklar. arasında bulunuyor.  İçtaş ile yapılan fesih kararından sonra şirketin sahada çalışmaları engellediği ve sistemi kilitlediği, şantiyedeki inşaat ekipmanlarına ulaşımın engellediği de gelen iddialar arasında...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar