Af yasası seçimden önce Meclis'e geliyor! Yüz binlerce mahkum için tahliye yolunu açacak

Af yasası seçimden önce Meclis'e geliyor! Yüz binlerce mahkum için tahliye yolunu açacak
Covid-19 pandemisi nedeniyleaçık cezaevinde kalan ve izne gönderilen 120 bin mahkumun izin süreleri 31 Temmuz 2023 tarihinde son bulacak. Mahkumların aradan geçen yılların ardından yeniden cezaevine alınmasının getireceği sorunların önüne geçmek için kısmi bir af yasasında son aşamaya gelindiği öğrenildi.

Türkiye''de Mart 2020 itibariyle pek çok kısıtlamayı ve hayatın akışını etkileyecek tedbirleri beraberinde getiren covid-19 pandemisi, cezaevinde kalan mahkumlar için de büyük bir tehlike oluşturdu. Bu tehlikeyi bertaraf etmek adına, açık cezaevinde bulunan 120 bin mahkum geçici süre ile izne gönderildi. 

Mahkumların izin süresi, salgının da uzamasıyla birlikte birçok kez ileri bir tarihe ertelenirken, yapılan son erteleme ile bu tarih 31 Temmuz 2023''e kadar uzatıldı. Aradan geçen yıllarda sosyal hayatına dönen, ailesiyle yeni bir yaşantı kuran, mesleğine geri dönen ya da yeni bir meslek edinen mahkumların durumu göz önünde bulundurulduğunda, yetkililer tarafından hapishaneye geri dönüş sürecinde birçok sorunun ortaya çıkacağı tespit edildi. Bu nedenle 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce Meclis''e gelecek torba yasa ile kısmi bir af düzenlemesinin kabul edileceği iddia ediliyor. 

Habertürk Yazarı Yasemin Güneri''nin aktardığı bilgilere göre yapılacak düzenleme esası itibariyle genel affı ifade etmiyor. Pandemi nedeniyle açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum kendilerine sorulmadan, zorunlu olarak izne gönderilmişti. İzin süresi pandemiden sonra da 31 Temmuz 2023''e kadar uzatıldı. Söz konusu infaz iyileştirmesi hayata geçerse izne çıkarılan mahkumlar bir defalığına mahsus olarak erkenden tahliye edilecekler. Böylelikle izindeki yaklaşık 120 bin mahkum kısmi bir aftan yararlanmış olacaklar.

AF YASASINDAN YARARLANMAK İÇİN TEK BİR ŞART BULUNUYOR

120 bin mahkumu kapsayacak olan af yasasından yararlanabilmek için, cezaevinden tahliye edilen hükümlülerin aradan geçen süre boyunca hiçbir adli olaya karışmaması, suç işlememesi ve iyi bir izlenim bırakmış olması şartı aranmakta. Hakkında bu süre zarfında herhangi bir hüküm verilmiş, adli merciler tarafından kovuşturma başlatılmış vatandaşlar için söz konusu düzenlemeden yararlanmak mümkün olmayacak. 

GENEL AF ÇIKACAK MI?

120 bin mahkumun dışında daha kapsamlı bir genel af yasası hakkında ise yetkililer tarafından net bir açıklama yapılmadı. Son olarak geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''na yöneltilen "genel af çıkacak mı?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Bu benim tek başıma cevap verebileceğim bir konu değil ancak Altılı Masa liderleri ile görüşeceğim" demişti. 

Kılıçdaroğlu''nun açıklaması sonrası umutlanan milyonlarca mahkum yakını, gözünü Altılı Masa tarafından yapılacak 30 Ocak''taki toplantıya çevirmiş durumda. Toplantıda genel af konuşulacak mı henüz bilinmezken, genel af meselesinin seçimler öncesinde birçok seçmenin oy yönelimini belirleyeceği iddia ediliyor. 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar