Adli tıp uzmanı skandal gerçekle birlikte açıkladı: Deprem sonrası kaç kişi kimliksiz defnedildi?

Adli tıp uzmanı skandal gerçekle birlikte açıkladı: Deprem sonrası kaç kişi kimliksiz defnedildi?
11 ilde büyük yıkıma neden olan ve 45 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği deprem bölgelerinde inceleme yapan Adli tıp uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, kimliksiz defnedilen kişi sayısını ve bölgedeki ihmalleri açıkladı.

Afet bölgelerinde ilk 24 saatin doğru şekilde kullanılmadığını belirten Prof. Dr. Ahmet Hilal, ekibiyle birlikte yaptığı incelemelerin sonucunu paylaştı. Buna göre kimlik tespitinde akut süresinin aşıldığına ve 5 bine yakın kişinin kimliksiz defnedildiği bilgilerine ulaşıldı.

“POLİS VE JANDARMA ÖLENLERDEN PARMAK İZİ ALDI”

Birgün''ün haberine göre Hilal şu bilgileri verdi: Antakya’da kimliği belirsiz gömülenlerin oranı yüzde 10. İskenderun, Maraş, Adana ve Osmaniye’de yüzde 5. Bu bizim gördüğümüz kentler. Yakınlarına ölü ya da diri ulaşamamak çok ağır. Depremin hemen sonrasında savcılıklar beyana göre cenazeleri teslim etmiş. Normalde yakını olsa da DNA örneği alınmalıydı. Hatay ve Adana’da iki aile yanlış cenazeleri teslim almış. O iki kişi sonra hastanede çıkınca durum aydınlandı. Polis ve jandarma ölenlerden parmak izi aldı. Bu izlerle yeni tip kimlik kartı ya da pasaportu olanların kimlikleri karşılaştırıldı. En çok kimlik tespiti bu yolla yapıldı. Ama bu tür kimliği olmayan ya da enkazdan geç çıkarılıp parmak izi alınamayan kişiler de çok."

“İLK GÜN GEÇMİŞSE BU MÜMKÜN OLMUYOR”

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Dokgöz de "Kimliklendirme için kritik olan ilk 24 saat bu depremde gerektiği gibi kullanılamadı. Deprem bölgesinde bu kez bu çalışmayı ilk olarak aile hekimi ve pratisyen hekimler yapmış. Normalde adli tıp uzmanları yapar. Normalde kurbanın kan örneğini alıp FTA kartlarına koymak gerekir. Ancak ilk gün geçmişse bu mümkün olmuyor. Bu durumda kemik ve dişten DNA örneği alınıyor. Polis ya da jandarma ise parmak izini alıyor” dedi.

Depremde kaybolanlardan biri Ayşegül Aşkar. Eşi Cahit Aşkar 23 gündür elinde fotoğrafıyla onu arıyor. Hatay Çağ Apartmanı’nın enkazı önünde bekleyen Aşkar, "Kızım kurtuldu, oğlumu yitirdim. Eşimden ise bir iz yok. Hatay ve çevresindeki tüm hastanelere baktık, mezarlıklara gittik, yok. İki hafta önce eşimin babasından DNA örneği alındı. Halen sonuç bekliyoruz. Kurtarmaya gelmedikleri gibi, kayıp olanları da ararken yalnız kaldık. Artık cenazelerimizi bulup ölülerimize sevinecek hale getirdiler” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar