Açık kalp ameliyatına alternatif yöntem! Prof. Dr. Barış Çaynak değerlendirdi

Açık kalp ameliyatına alternatif yöntem! Prof. Dr. Barış Çaynak değerlendirdi
Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Barış Çaynak kapalı kalp ameliyatı hakkında açıklamalarda bulundu. Çaynak, kapalı kalp ameliyatının açık kalp ameliyatından hiçbir farkı olmadığını belirterek, iyileşme süresinin daha kısa ve daha hasarsız olduğunu söyledi.

Açık kalp ameliyatına alternatif yöntem!

Kalp ameliyatlarında en sık kullanılan ve klasik olan yöntem açık kalp ameliyatıdır. Açık kalp ameliyatında göğüs kemiği açıldığı için iyileşme süresinin uzun olması nedeniyle hastalar ameliyattan kaçıyor. Fakat kalp ritim problemleri, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği gibi problemlerde açık kalp ameliyatı yerine kapalı kalp ameliyatı da tercih edilen yöntemlerden biridir.

yhyh.jpeg

Konu ile ilgili Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Barış Çaynak değerlendirmelerde bulundu. Çaynak kapalı kalp ameliyatı ile ilgili, "Kapalı kalp ameliyatı Bypass cerrahisinin birebir aynısıdır. Bu ameliyat, kalp damarları Stent ile açılamayacak kadar tıkalıysa Bypass ameliyatı olması gerekiyorsa bu ameliyatı göğüs kemiğini açmadan, göğüs boşluğuna ve akciğerlere girmeden, bacakta bir kesi yapmadan daha az travma ile yapma yöntemidir. Açık kalp ameliyatından hiçbir farkı yoktur. Hangi damara veya kaç damara Bypass yapılacaksa kalbin sağ damarı arka damarı ve ön damarı olmak üzere üç tane ana damar sistemi var zaten, bütün bu damarları ve yandallarına kaç damar bypass yapılacaksa bütün damarlara kapalı bir şekilde bypass yapılıyor.

jyjy.jpeg

"AÇIK AMELİYATTAN DAHA KOLAY"

Prof. Dr. Çaynak, kapalı kalp ameliyatının açık ameliyattan uygulanış şekli açısından daha kolay olduğunu ve daha az hasarlı olduğunu belirtti. Çaynak, "Birincisi bacak damarı çıkarılırken bacakta bir kesi ile çıkarılmıyor. Kamera yardımı ile çıkarılıyor. Bu yüzden ayakta hiç kesi olmadığı için iyileşmesi de hızlı oluyor. Özellikle şeker hastası ve kilolu kişilerde bu yöntem çok faydalı oluyor.

İkincisi ameliyat göğüs kemiği açılmadan sadece sol göğüs hizasından 4 santimlik bir yerden yapılıyor. Öyle olduğu zaman göğüs kemiğinin kaynaması ile İlgili, oradaki enfeksiyonla ilgili ve sonrasında oluşacak akciğer problemleri ile ilgili riskler olmuyor. " dedi.

baris-caynak.jpg

"4. GÜN HASTA TABURCU"

Çaynak, hastaların bu yöntemle daha çabuk iyileştiğini aktararak ,"Kapalı kalp ameliyatlarında iyileşme süresi çok uzun olmuyor. 4. Gün hasta taburcu oluyor. Dolayısıyla ameliyattan 10 gün sonra iş başı yapabilecek duruma gelebiliyor. Açık ameliyatta göğüs kemiği açıldığı için göğüs kemiğinin kaynaması zaman alıyor. Açık ameliyatta hastalara 2 ay araba kullanılmamasını, yan yatmamalarını hatta sağına soluna hızlı dönüşler yapmamalarını söylüyoruz. Kemiğin iyileşmesi uzun sürüyor Bazen 6 ay ve daha uzun süreyi buluyor. Kapalı ameliyata kemiğe hiç dokunulmadığı için ameliyatın ertesi gün sağına soluna dönebilir veya yatabilir." şeklinde konuştu.

"EN ÇOK 2 GRUP FAYDA GÖRÜYOR"

Prof. Dr. Çaynak yaş sınırlaması ile ilgili "Kapalı ameliyatta herhangi bir yaş sınırlaması yok. Fakat 2 grup hasta en çok fayda görüyor. Birincisi genç hastalar, Bu yaş grubu ameliyat olmaktan çekiniyorlar. Çok genç yaşta oldukları için böyle uzun bir travmaya girmek istemiyorlar, işinden olmak istemiyolar, vücudunda iz kalmasın istiyorlar. O yüzden idare ettiği kadar etsin diye düşünüyorlar. Bu grup hasta kapalı ameliyattan fayda görebilir.

tht.jpeg

İkinci olarak Riskli hastalar çok fayda görüyor. İleri yaşta şeker hastaları, obez hastaları ve akciğer hastaları fayda görüyor çünkü kesi çok küçük olduğu için, uzun bir travma olmadığı için iyileşme de hızlı oluyor."

Devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde kapalı kalp ameliyatının uygulanışı hakkında konuşan Çaynak, "Cerrahi öğrenme süreci ile ilgili bir durum. Küçük cerrahiler hep özel sektör de başladı. Robotik cerrahi ile başladı. O yüzden biraz finansal sorun. İkincisi de büyük seriler yapmak lazım, özellikle tüm damarları kapalı bir bypass yapabilmek için bir tecrübe ihtiyacı var. O yüzden uzun sürelerde bu ameliyatları yapan uzmanlaşmış kişilerin yapması gerekiyor. Ama devlet sektöründe de üniversite sektöründe de kapalı kalp ameliyatını yapan var. Özellikle üniversiteler buna en uygun olanlar. Çünkü bizim ekipmanlarımız farklı, kapalı ameliyatta kullandığımız aletler farklı, öncelikle o ekipmanlar bir şekilde finanse edilmesi gerekiyor. Bunu çok başarıyla yapan üniversite hastaneleri var. Çünkü gerekli ekipmanları bir şekilde elde etmişler. Ayrıca kadroların da değişmeden kalması gerekiyor. Çünkü bir ekip işidir, o ekip ve ekipman olduktan sonra nu yöntemin devlette yapılmaması için hiçbir sebep yok.

"KAPALI AMELİYAT UZUN ÖMÜRLÜ BİR ÇÖZÜM"

Kapalı bypass ameliyatının uzun ömürlü olduğunu açıklayan Çaynak, "Ameliyattan sonra hasatlar normal haytalarına devam edebilirler. Fakat sigara çok önemli tekrar içerlerse damarlar tıkanıyor. Ayrıca şeker hastaları sıkı kontrol de olmaları lazım. Bunlara dikkat edildiği takdirde bypass uzun ömürlü bir çözüm olur. Bunlara dikkat edilirse tekrar sorun olma ihtimali çok çok düşük" ifadelerini kullandı.

GÜNBOYU/ AYŞE MEMİŞ

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar