ABD'nin 10 yıllık hazine tahvilleri yeni rekorunu kırdı

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvilleri yeni rekorunu kırdı
Yatırımcıların en son ekonomik verileri sindirmesi ve Fed'in faiz oranlarının görünümünü değerlendirmesiyle ABD hazine getirileri Çarşamba günü yükseldi ve 10 yıllıklar en yüksek seviyesine ulaştı.

10 yıllık Hazine Bonosu getirisi yaklaşık 7 baz puan artarak yüzde 4,911'e yükseldi ve 2007'den bu yana ilk kez yüzde 4,9'un üzerine çıktı. Bu arada, 2 yıllık Hazine getirisi neredeyse 2 baz puan artışla yüzde 5,231'den işlem görerek en son 2006'da görülen seviyelere yaklaştı. Ayrıca, 5 yıllık Hazine tahvili 2007'den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 4,937'ye kadar yükseldi. Yatırımcılar, son haftalarda Fed para politikasının izleyeceği yola ilişkin belirsizlik artarken yeni ekonomik verileri değerlendirdi. cnbc'nin haberine göre Çarşamba günü açıklanan verilere göre, konut başlangıçları Eylül ayında hızlandı, ancak beklenenden daha yavaş bir oranda arttı. İnşaat ruhsatları ay içinde düştü, ancak ekonomistlerin beklediğinden daha az kayıp yaşadı.

YÜKSEK FAİZE DİRENÇ SÜRÜYOR

Salı günü açıklanan Eylül ayı perakende satış rakamları aylık bazda yüzde 0,7 oranında artış gösterdi. Dow Jones anketine katılan ekonomistlerin yüzde 0,3'lük beklentisinin çok üzerinde gerçekleşen bu artış, tüketicilerin yüksek faiz oranları ve diğer ekonomik baskılar karşısında direnç gösterdiğini ortaya koyuyor.

Veriler, faiz oranlarının görünümüne ilişkin endişeleri yeniden gündeme getirirken, bazı yatırımcılar bunu faiz oranlarının daha da artırılabileceğinin ya da en azından daha uzun süre yüksek tutulabileceğinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

ARALIK AYINDA FAİZ ARTIŞI GELEBİLİR

CME Group'un FedWatch aracına göre, piyasalar FED'in 1 Kasım'da bir sonraki parasal kararını açıkladığında faizlerin değişmeyeceğini yüzde 90 ihtimalle fiyatlıyor, ancak Aralık ayında faiz artışı olasılığı Salı günkü verilerin ardından yükseldi.

Son günlerde ve haftalarda, çeşitli Fed yetkilileri, özellikle yüksek Hazine getirilerinin daha sıkı ekonomik koşullara yol açması nedeniyle, merkez bankasının faiz artırımını tamamlamış olabileceğini belirtti. Bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere politika yapıcılardan daha fazla yorum bekleniyor ve yatırımcılar politika beklentileri hakkında ipuçları için onların yorumlarına bakıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar