ABD'den Rusya'yı çıldırtacak açıklama: Ukrayna'ya Patriot yollanacak

ABD'den Rusya'yı çıldırtacak açıklama: Ukrayna'ya Patriot yollanacak
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna’ya aralarında Patriot hava savunma sistemlerinin de bulunduğu 1,85 milyar dolarlık askeri yardım yapılacağını açıkladı. Rus yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalar ile bu hamlenin savaşı dönüşü olmayacak bir noktaya taşıyacağını belirtmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski''nin ABD''ye tarihi ziyaretine saatler kala ABD Dışişleri''nden önemli bir açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanı Blinken, ABD''nin Ukrayna''ya Patriot hava savunma sistemi desteği sağlayacağını duyurdu.

Rusya-Ukrayna Savaşı''nın başlangıcı olan 24 Şubat tarihinden beri ilk kez Ukrayna''dan ayrılan ve bir başka ülkeye resmi ziyaret gerçekleştiren Zelenski''nin Biden ve Kongre görüşmelerindeki en önemli konulardan birinin Patriot desteği almak olduğu biliniyordu.

‘YARDIM’ PAKETİNİN DETAYLARI NETLEŞTİ

ABD Dışişlerinden yapılan yardımların detaylarına ilişkin yapılan açıklamada, ABD envanterinden sağlanacak 1 milyar dolarlık yardım paketinde 1 Patriot hava savunma bataryası, HIMARS için mühimmat, 500 adet hassas güdümlü 155 mm obüs top mermisi, 30 adet farklı kalibrelere sahip havan topu, 157 zırhlı araç, HARM füzeleri, hassas güdümlü hava füzeleri, 2 bin 700 el bombası fırlatıcıları ve diğer koruma ekipmanının bulunduğu kaydedildi.

Diğer taraftan, 850 milyon dolarlık Ukrayna Güvenlik Yardımı kapsamında ise 45 bin 152 mm top mermisi, 20 bin 122 mm top mermisi, 50 bin 122 mm GRAD roketleri, 100 bin 125 mm tank mermisinin verileceği bildirildi.

ZELENSKİ İSTEDİĞİNE KAVUŞTU

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, savaşın ilk günlerinden beri ABD''den ısrarla Patriot sistemi talep etmişti. Ukrayna''nın galibiyetinin ancak hava sahasını koruması ile mümkün olduğunu belirten Zelenski, sonunda isteğine kavuşuyor. 

Biden yönetiminin Ukrayna''ya toplam askeri yardımının bu yardım paketi ile 21,9 milyar dolara ulaştığını kaydeden Blinken, "Bugünkü yardım ilk kez seyir füzelerini, kısa menzilli balistik füzeleri ve daha önce sağlanan hava savunma sistemlerinden önemli ölçüde daha yüksek irtifada uçakları düşürme yeteneğine sahip Patriot hava savunma sistemini içeriyor." bilgisini paylaştı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar