ABD'de pasaportunu yenilemek isteyen doktor hayatının şokunu yaşadı: 30 yıl boşuna çalışmış

ABD'de pasaportunu yenilemek isteyen doktor hayatının şokunu yaşadı: 30 yıl boşuna çalışmış
ABD'de yaşayan Siavash Sobhani, doğduğu, eğitim aldığı ve 30 yıldan fazla çalıştığı ABD'nin vatandaşı olmadığını 61 yaşında öğrendi.

Independent'ın haberine göre Kuzey Virginia'da yaşayan doktor Siavash Sobhani, doğduğu, eğitim aldığı ve 30 yıldan fazla çalıştığı ABD'nin vatandaşı olmadığını 61 yaşında öğrendi. Kasım ayında 62 yaşına basan doktor, haymatlos konumuna düştü.

Geçen haziranda süresi dolacak pasaportunu yeniletme niyetiyle şubatta başvuru yapan Sobhani'ye göre, talebinin yerine getirilmesi için başta herhangi bir engel yoktu.

Fakat kendisine talep ettiği yeni pasaportu verilmedi. Aksine bebekliğinden beri sahip olduğu ABD vatandaşlığı da elinden gitti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen bir mektupta, Sobhani doğduğunda babasının İran Büyükelçiliği'nde diplomat olması nedeniyle kendisine vatandaşlık verilmemesi gerektiği belirtildi.

p4bbr6ch.jpeg

"SEÇİMLERDE OY KULLANDIM"

Belgeyi aldıktan sonra şoke olduğunu söyleyen dahiliye uzmanı, şunları söyledi:

Hayatım boyunca buradaydım. Vergilerimi ödedim, seçimlerde oy kullandım. Kovid-19 salgınında kendimi, ailemi riske atarak çalıştım. Haliyle 61 yıl sonra biri size, 'Bir hata oldu artık ABD yurttaşı değilsiniz' dediği zaman şoke ediyor.

Sobhani, gazeteci Teresa Vargas'a bakanlıktan aldığı mektubun yanı sıra kendi kişisel bilgilerinin yer aldığı belgeleri ve milletvekillerinden yardım istediği dilekçeleri de sundu.

BİNLERCE DOLAR HARCADI

Öte yandan artık ABD vatandaşı olmayan Sobhani'nin bu problemi yeni soruları da beraberinde getiriyor.

Buna göre, Sobhani yasal olarak mesleğini sürdürebilir mi? Sosyal Güvenlik numarası değişirse hayatı boyunca ödediği emeklilik primleri yanacak mı?

Sobhani, içinde bulunduğu yasal sürece zarar vermemek adına bu zamana kadar kamuoyuna konuşmaktan çekindiğini söyledi.

ABD'deki göçmenlik sisteminin yavaş ilerlediğinin de farkında olan Sobhani, avukatlık masrafları için halihazırda 40 bin dolardan fazla para harcadığını dile getirdi.

Ancak davasının ne zaman sonuçlanacağını bilmediğini söyleyen Sobhani, yaklaşan emekliliğinde eşiyle daha çok seyahat etme planları olduğunu aktardı.

BABASI SADECE BİRKAÇ AY ÇALIŞMIŞ

Sobhani, vatandaşlığını yaptığı herhangi bir eylemden dolayı değil, bürokratik nedenlerden kaybetti.

Ülkede diplomatik dokunulmazlığa sahip ebeveynlerden doğan çocuklar, doğumdan gelen bir hak olarak ABD vatandaşlığı alamıyorlar.

Fakat kendisine zamanında kimlik verildiğini belirten Sobhani, ABD vatandaşlığının getirdiği ayrıcalıklardan vazgeçmek istemediğini dile getirdi.

SOBHANİ DAHA SONRA AİLESİNİN GEÇMİŞİNİ ARAŞTIRMAYA BAŞLADI.

Araştırmaları sırasında Sobhani, babası askeri öğrenciyken Kansas'ta doğan ağabeyinin, ameliyat gerektiren doğuştan bir rahatsızlığı olduğunu öğrendi.

Aile ameliyat için ülkede kalmak istemişti. Bu nedenle babaları İran Büyükelçiliği'nde geçici bir iş bularak 1961'in ekim ve kasımında diplomatik misyonda görev almıştı.

Sobhani de aynı kasımda Walter Reed Askeri Tıp Merkezi'nde dünyaya gelmişti.

Çocukluğunda kendisi ve ailesinin sadece birkaç yıl Türkiye'de yaşadığını belirten Sobhani, üniversite eğitimi için ABD'ye geri döndüğünü söyledi.

Aynı zamanda kardeşi Rob Sobhani de 2012'de Maryland'den ABD Senatosu'na aday olmuştu.

Vatandaşlığının altı ay içinde geri verilmesini uman Sobhani, bunun gerçekçi bir beklenti olup olmadığını henüz bilmediğini dile getirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar