ABD, Yemen hükümeti ile Husiler arasındaki esir takasını memnuniyetle karşıladı

ABD, Yemen hükümeti ile Husiler arasındaki esir takasını memnuniyetle karşıladı
ABD'nin, Yemen hükümeti ile İran destekli Husiler arasında yaklaşık 900 kişiyi kapsayan esir takası sürecinin başlamasını memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yazılı açıklamasında, takasın, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundber''in aylardır süren çabaları sonucu Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) işbirliğiyle gerçekleştiğini aktardı.

Sullivan, ABD''nin BM öncülüğündeki bu girişimi desteklemekten memnuniyet duyduğunu, kalıcı barış için çalışmaları desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Son bir yılın savaşın başlangıcından bu yana "en sakin" sene olduğunu ve böylelikle binlerce Yemenlinin hayatının kurtarıldığını vurgulayan Sullivan, "Bugün gerçekleşen esir takasından yola çıkarak tüm taraflara, bu olumlu ivmeyi yakalama ve diplomatik çözüm için çabaları artırma çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

- Esir takası

ICRC Sözcüsü Adnan Huzam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsviçre''de varılan anlaşma uyarınca Yemen hükümeti ile Husiler arasında karşılıklı esir değişiminin başladığını belirtmişti.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husilerin serbest bıraktığı esirlerin, ICRC uçağıyla Aden Uluslararası Havalimanı''na varmasıyla eş zamanlı Yemen hükümetinin serbest bıraktığı kişiler de Sana''ya ulaşmıştı.

Husiler tarafından serbest bırakılanlar arasında bulunan eski Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi''nin kardeşi Nasır Mansur ve eski Savunma Bakanı Mahmud es-Sabihi''nin, Aden Uluslararası Havalimanı''nda Yemen Savunma Bakanı Muhsin ed-Dairi, Aden Valisi Ahmed Hamid Lemles ile bazı hükümet yetkililerince karşılandığı aktarılmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar