ABD Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

FED kritik faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz açıklamasını yaptı. Fed 26-27 Ocak 2021'de yılın ilk toplantısını yapmış karar sonucu faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakmıştı.

16 Mart'ta başlayan Fed toplantısı sona erdi. ABD Merkez Bankası yılın ikinci faiz kararını açıkladı. Birazdan Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklama yapması bekleniyor. 

İLK AÇIKLAMASI BEKLENTİLER YÖNÜNDEYDİ

Fed 2021 yılının ilk toplantısını 26-27 Ocak tarihlerinde gerçekleştirmişti. İlk kararında beklentiler doğrusunda ilerleyen Fed, faizleri sabit bırakmıştı. Alınan kara sonucunda faizler yüzde 0-0.25 aralığında kalmıştı. 

Fed Başkanı Powell ilk toplantı sonrası yaptığı açıklamada özellikle pandemi ve ekonomik gelişmelere vurgu yapmıştı. Powell pandemi bitene kadar ekonomik açıdan desteğin süreceğini belirtirken, hizmet sektöründe ise zayıflık vurgusunun altını çizmişti. 

FED'İN MART AYI FAİZ KARARI NE OLUR?

Piyasalarda endişeye neden olan tahvil faizlerindeki yukarı yönlü seyir devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 1,67'ye kadar çıktı ve 13 ayın zirvesine tırmandı. Analistler, Fed'in faiz ya da para politikasına ilişkin herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemiyordu.

Fed 2023’ün sonuna kadar faiz oranlarını var olan sıfıra yakın düzeyde sabit tutmayı planlarken piyasalarda beklenti Fed’in en erken 2022’nin sonuna kadar faiz artışına gideceği yönünde. Yükselen tahvil getirileri karşısında soğukkanlılığını koruyan Fed, para politikası kararında faizlerin artırılacağı beklentisinde olanlar aleyhine ifadeler kullanmayı düşünebilir. Fed para politikası kararıyla güncel ekonomik büyüme tahminlerini de açıklayacak.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar