500 liralık banknotlar basılacak mı? En yetkili isimden net cevap

500 liralık banknotlar basılacak mı? En yetkili isimden net cevap
Meclis'in açılmasıyla birlikte Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, ekonomi gündemine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Erkan, yüksek enflasyon sonrası Türk lirasının değer kaybetmesi üzerine basılacağı iddia edilen 500 liralık banknotlar hakkında da net konuştu.

Bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre Türkiye'de ilk 9 ay sonunda görülen enflasyon yüzde 61,53 olarak kayıtlara geçti.

Yılın son çeyreğiyle birlikte enflasyonun 70'in üzerinde kapanış yapacağı tahmin edilirken, Türk lirasında yaşanan bu kadar büyük değer kaybı sonrasında en büyük banknot olan 200 lira, piyasalarda alım gücü açısında adeta erimiş durumda.

EN BÜYÜK TÜRK LİRASI YALNIZCA 7 DOLARA DENK DÜŞÜYOR

Merkez Bankası tarafından son dönemde basılan her 4 yeni paradan 3'ü 200 TL olmasına karşın piyasalar, 10 doların altına tekabül eden bu miktarın dolaşımda sorunlar yarattığını ve 500 ile 1000 liralık yeni banknotların gelmesinin şart olduğunu belirtmeye devam ediyor.

İlk olarak 1 Ocak 2009'da hayatımıza giren 200 lira, cüzdanlara girdiği tarih itibarıyla 130 dolara denk düşerken, bugünkü değeri yalnızca 7.30 dolara denk geliyor. Nakit işlemlerinde sorun yaratan bu düşüş, yüksek miktarlı alımlarda fiziki para ile iş yapmayı adeta bir işkence haline getirmekte.

aa-20231003-32302087-32302086-turkish-central-bank-governor-hafize-gaye-erkan.jpg

"GÜNDEMİMİZDE YENİ BANKNOT VE PARADAN SIFIR ATMA YOK"

Buna karşın uzunca bir süredir iktidar tarafından yapılan açıklamalar ile yeni banknotlar için kapı kapanmış durumda. Son olarak dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum gerçekleştiren Erkan, kendisine yöneltilen yeni banknot sorularına "Gündemimizde 500 liralık banknot ya da Türk lirasından sıfır atma gibi konular yok" şeklinde yanıt verdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar