4 kişilik ailenin “iletişim” faturası 2 yılda 2 kat arttı

4 kişilik ailenin “iletişim” faturası 2 yılda 2 kat arttı
Tüketiciler taahhüt bitiminde kullandıkları paketlerin fiyatının iki kat yükselmesinden şikayetçi.

Türkiye'de ailelerin iletişim harcamalarındaki yüksek artış, ekonomik bütçeler üzerinde ciddi baskı oluşturuyor.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği'nin (TELKODER) yaptığı son araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin yıllık haberleşme masrafları son iki yılda iki katına çıktı.

2021'de 4 bin 238 TL olan bu gider, 2023'te adeta zirve yaparak 8 bin 934 TL'ye ulaştı. Aynı dönemde, iletişim hizmetlerine uygulanan vergilerde de büyük bir artış görüldü; vergi miktarı 927 TL'den 2 bin 62 TL'ye çıktı.

Ekonomim'deki habere göre, Telekom faturalarındaki bu artış, tüketicilerin tepkisini çekiyor. Özellikle taahhüt sürelerinin sonunda paket fiyatlarının katlanarak artması, Şikayet Var internet platformunda şikayetlerin son altı ayda yüzde 50 artmasına yol açtı. Operatörler ise yapılan zamların enflasyonla orantılı olduğunu, hatta beklenenin altında kaldığını savunuyor.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci, iletişim giderlerindeki bu sıçramanın, ağırlıklı olarak vergiler ve döviz kurlarındaki dalgalanmalardan kaynaklandığını belirtiyor. Teberci, Özel İletişim Vergisi'nin (ÖİV) ve KDV'nin, iletişim hizmetlerinin maliyetini artırdığını, bu durumun vatandaşların uygun fiyatlı iletişim hizmeti alma haklarını kısıtladığını vurguluyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) verileri de GSM operatörlerinin abone başına gelirinde (ARPU) büyük bir artış olduğunu gösteriyor. 2023'ün üçüncü çeyreğinde, Avrupa'daki ortalama ARPU'nun 17,39 Euro olduğu bir dönemde, Türkiye'de bu rakam 3,96 Euro'ya yükseldi.

Bu arada, telekom sektörüne yeni bir oyuncu katıldı. NetGSM, piyasaya sürdüğü rekabetçi fiyatlarla dikkat çekiyor. Henüz piyasaya yeni giriş yapmasına rağmen, 20 GB internet, 1000 dakika konuşma ve 100 SMS içeren paketini aylık 179 TL gibi cazip bir fiyata sunarak diğer operatörlerle arasında önemli bir fiyat farkı oluşturuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar