30 yıl sonra bir ilk: Ermeni işgalinden kurtarılan bölgelerde seçim olacak!

30 yıl sonra bir ilk: Ermeni işgalinden kurtarılan bölgelerde seçim olacak!
Azerbaycan'da erken cumhurbaşkanı seçimi için halk, Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerde de oy kullanma işlemleri için sandık başına geçti. Bu seçim, 30 yıl aradan sonra Azerbaycan'ın tüm topraklarında gerçekleşen ilk seçim olma özelliği taşıyor.

Azerbaycanlılar, mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dahil olmak üzere toplam 7 aday arasından yeni cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanıyor. Yeni cumhurbaşkanı, 7 yıl boyunca Azerbaycan'ı yönetecek.

Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı. Cumhurbaşkanı seçimi için yurt içinde ve yurt dışında toplam 6 bin 500 sandık kuruldu.

00.webp

Ülkede 6,5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları, oylarını bulundukları ülkelerdeki Azerbaycan büyükelçiliklerinde kurulan sandıklarda kullanabilecekler.

Seçimi, farklı uluslararası örgütlerden yaklaşık 800 yabancı ve 90 bin yerli gözlemci izliyor. Ayrıca, yerli basının yanı sıra yaklaşık 200 yabancı gazeteci de seçim sürecini takip ediyor.

0000.webp

YEREL SAAT İLE 19.00'DA OY VERME İŞLEMİ SON BULACAK

Seçimde, Yeni Azerbaycan Partisi adayı olan mevcut Cumhurbaşkanı Aliyev'in yanı sıra Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev ile bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuat Aliyev yarışıyor.

000000000.webp

YILLAR SONRA KARABAĞ'DA İLK SEÇİM!

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı bölgelerde de sandıkların kurulduğu bu tarihi seçim, ülkenin tüm topraklarında gerçekleşen ilk seçim olma özelliği taşıyor.

Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'dan, bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetimi tarafından "başkent" olarak kullanılan Hankendi'ye, Hocalı'dan Hocavend'e, Ağdere'den Ağdam'a, Cebrayıl'dan Fuzuli'ye, Zengilan'dan Gubadlı'ya, Laçın'dan Kelbecer'e kadar birçok bölgede, 22 binden fazla seçmen Azerbaycan Cumhurbaşkanını belirlemek için oy kullanabilecek.

Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı seçimi 7 yılda bir düzenleniyor ve son seçim 11 Nisan 2018'de gerçekleşmişti. Mevcut Cumhurbaşkanı Aliyev, erken cumhurbaşkanı seçiminin 7 Şubat'ta yapılmasına ilişkin karar almıştı.

.webp

ERMENİ İŞGALİNDEN NASIL KURTULDU?

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı geri alması, uzun bir tarihi sürecin sonucudur ve karmaşık siyasi, askeri ve diplomatik faktörlerin birleşimiyle gerçekleşmiştir.

2020 yılında Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı geri alma süreci, 30 yıldan fazla bir süredir devam eden çatışmalı bir durumun zirvesiydi. Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği'nin dağılması sürecinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmalara sahne olan bir bölge haline gelmişti. 1988'den 1994'e kadar süren Karabağ Savaşı'nın ardından, Dağlık Karabağ ve çevresindeki Azerbaycan topraklarının kontrolü büyük ölçüde Ermenistan ve yerel Ermeni güçleri tarafından ele geçirilmişti. Ancak Azerbaycan, Dağlık Karabağ'ın uluslararası olarak tanınan sınırları içinde olduğunu ve bu bölgeyi kendi toprakları olarak gördüğünü sürekli vurguladı.

369.jpg

2020 yılının Eylül ayında, Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ'ı geri almak için büyük bir askeri operasyon başlattı. Bu operasyon, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonu ve Ermenistan'ın bölgedeki askeri mevzilerini ele geçirmek için kapsamlı bir planın bir parçası olarak gerçekleştirildi. Azerbaycan, Türkiye'den de askeri ve diplomatik destek aldı. Çatışmalar, Azerbaycan'ın askeri üstünlüğüne dayanarak hızla ilerledi ve Ermenistan kuvvetlerini geri çekilmeye zorladı.

Çatışmaların sonucunda, 10 Kasım 2020'de Rusya'nın arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşmasıyla çatışmalar sona erdi. Bu anlaşma, Azerbaycan'ın kontrolü altında bulunan bazı stratejik bölgeleri, Dağlık Karabağ'ın çevresindeki toprakları ve Karabağ'ı çevreleyen koridorları geri kazanmasını sağladı. Bu, Azerbaycan'ın 30 yıldan fazla süren mücadelesinin sonucunda elde ettiği önemli bir başarı olarak kabul edildi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar