Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ercan Çalışkan

Ercan Çalışkan

İÇ SESİM

2071 hedeflerinin ilki

Emekli Öğretmen aradı. Ben telefonu açar açmaz, "Benim mesleğime göz mü diktin?" diye bir fırça attı.

"Nereden çıktı bu?" diye sordum.

"Nereden çıkacak? Geçen haftaki yazında 'Bilmece Bildirmece' diye başlık attın ama bildiğin 'öğretmen' sorusu sordun."

"Ha, o konu mu? Boşuna alınmışsın be Emekli Öğretmen! Ben zaten sorunun cevabını nasıl vereyim diye seni arayacaktım. Hem bu konuda ne yazdımsa senden öğrendiğim bilgilerden yararlandım."

"O zaman başka!" dedi Emekli Öğretmen ve anlatmaya başladı.

                                                                              ***

"Bir kere acemi bir öğretmen olduğun belli. Merak eden araştırsın diye üç tane link vermişsin. Daha ilk linke tıklayan, cevabı öğreniyor. Meraklısı da ikinci linkten iyi bir araştırmaya ulaşıyor. Eee, üçüncüsü "Safahat" linki. Onu bilmeyen var mı?

Burada vereceğimiz cevap, araştırmadan öğrenmek isteyenler için… O zaman hemen söyleyelim: "Garip" rumuzu verdiğin kişi 27 Aralık ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmetle andığımız Mehmet Akif Ersoy; "Gurur" rumuzu verdiğin kişi ise tarih bilgilerini kulaktan veya dizilerden edinenlerin tahmin bile edemeyeceği Sultan Abdülhamit…

Köşe yazarı, şimdi sen bu konuyu anlatmamı bekliyorsun ama ben bu konuyu anlatmayacağım. Öğrenmek isteyenlere kaynakları vermişsin. O kadarı yeter… Benim söz etmek istediğim başka bir konu var."

                Burada sözünü kestim Emekli Öğretmen'in. "Hayırdır?" diye sordum.

                "Nedir o konu?"

                "Tahmin et!"

                "Bu tahmin edilemeyecek bir şey değil ki ya asgari ücret ya da emekli maaşları? Yeğenim dedi ki 'Muhteşem zamlar yapıldı.' Nasıl memnun musun vaziyetten?"

                "Bence, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonuna göre (Türk-İş), dört kişilik bir ailenin 2021 Aralık ayı açlık sınırının 4 bin 13 TL olduğu (1) bir zamanda emekli taban aylığı olarak 2500 TL verileceği müjde diye açıklanan bir ülkede sınırlı bir yazıyla ne kadar anlatılabilir ki bu konu?

                Asgari ücrete gelince, sen yeğeninin halay çekmesine bakma, ona kaç defa anlattın?(2) Asgari ücretin azlığı ya da çokluğu, kişinin bir saatlik emek karşılığında neyi, ne kadar alabildiğiyle ölçülür. Aslında "anlamayana bile anlatacak biçimde" bu konuyu anlatmak isterdim ama bundan da söz etmeyeceğim. İsteyen, istediği kaynaktan  Almanya, İngiltere ile falan değil, Bulgaristan'la bile karşılaştırma yapsın."

"Bu defa kesin bileceğim. Yeni yılla fırtına gibi gelen zamlar…"

"Kusura bakma Köşe Yazarı, bilemedin!

Eşi benzeri görülmemiş bir şekilde, Aralık 2021 enflasyon hesabına girmesin diye 1 Ocak günü yapılan, neredeyse iğneden ipliğe her şeyi içine alan zamların farkına varmayanlara…

Maaşlara bir yıl boyunca yapılacak artışları, neredeyse bir ay içinde tahsil edecek büyüklükte zamları görmeyenlere veya bunları 'bekaya, dış güçlere' bağlayanlara…

Devletin, vergi ve cezalarda uygulanan ve aralık ayında yüzde 36,20 olarak açıklanan yeniden değerleme oranlarıyla, 3 Ocak'ta TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyonun yüzde 36,08 olmasındaki oranların neredeyse aynı olmasının tesadüf olduğunu düşünenlere…

Hatta 'nas' diyerek faiz indirdiğini söyleyenlere inanıp bankalardan alınan kredi faizlerinin son yılların en yüksek oranına geldiğini görmeyenlere anlatacak bir şeyim yok benim.(3)"

"Ya doların yerlerde sürünmesine, bir gecede dersinin verilmesine ne diyeceksin?"

"Tövbe ya Rabbi! Birincisi 6 Ekim'de 8,80 olan dolar 6 Ocak'ta 13,80 olmuşken nasıl bir yerlerde sürünme bu? 20 Aralık'ı kastediyorsan 'O gün üf diyerek doların ateşini söndüren sihirli güç, niye bizi,  mesela, ekim başına götüremiyor?(4)

Aslında o gecede oluşan dolar hareketlerini  araştırmak isteyenlere karşı çıkanları yazmak isterdim ama bunu da anlatmayacağım. "

Peki, başka ne kaldı ki Emekli Öğretmen?

"Ne mi kaldı? Teessüf ederim Köşe Yazarı!  6 Ocak 2022 bu vatanı sevenlerin vicdanlarında onulmaz bir yara olarak kalacak."

Türkiye'deki 18 limanın işletme hakkını devralan ve Katarlı QTerminals ve malum özellikte beş şirketin ortak olduğu şirketlerin işletme sürelerinin Yeni Bir İhaleye Çıkılmadan 49 yıla uzatılmasını öngören yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi.

Tank fabrikasını satmıştık, şimdi de en önemli limanlarımızı… Pardon satmamıştık! Yerli ve millî tank fabrikamızı 25 yıllığına kiralamıştık. Limanlarımızı da 49 yıllığına kiraladık. Yani kira süreleri yarın bir gün bitecek!

Bu arada 2071 hedeflerinin ilkine, limanlarımızı satarak, pardon kiralayarak, ulaşmış olduk: 2022 + 49 = 2071

Aslında senin tahmin ettiğin her konu can acıtıcı ama en çok -galiba en yenisi olduğu için- bu habere içim acıdı. Hele hele medyada ve kamuoyunda yeterince yer bulamaması en acısı.

Eee, artık bu yasaya kimler olumlu oy vermiş onu da sen araştırıp yazarsın Köşe Yazarı!"

"Yok Emekli Öğretmen yok! Ben o topa girmem fakat merak etme benim okurlarım çoktan öğrenişlerdir onları. Yeğenim bile kızmıştır bu işe."

 

+

1.            https://www.medyafaresi.com/haber/turk-is-dort-kisilik-ailenin-aclik-siniri-4-bin-13-liraya-yukseldi/978340

2.            https://haberiniz.com.tr/kose-yazilari/utanarak-yaziyorum-31102021

3.            https://www.hesapkurdu.com/ihtiyac-kredisi

4.            https://dovizgrafik.com/kur/dolar

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları