2024'te yapay zeka çığır açıyor! Yeni yılda yepyeni bir dönem başlıyor

2024'te yapay zeka çığır açıyor! Yeni yılda yepyeni bir dönem başlıyor
Yaklaşan 2024 yılıyla birlikte, her geçen gün gelişen yapay zeka teknolojisi yeni alanlarda aktif hale gelmeye hazırlanıyor. Alanında uzman isimler, yapay zekanın geleceği konusunda değerlendirmelerde bulundular.

Yapay zeka, hayatın her alanında etkisini sürdürüyor. Elde edilen bilgilere göre, 2024'te yapay zeka kullanımının daha da artması bekleniyor.

2023'te kullanıma sunulan yapay zeka teknolojisi her alanda büyük gelişmelere imza attı. Günlük yaşamdan savaşlara, haberden fotoğrafa kadar geniş bir yelpazede kullanılan yapay zeka, yeni yılda daha da ileri seviyeye taşınarak farklı sektörlerde hizmete sunulacak.

Yeni yılda "Üretken Yapay Zeka" döneminin başlamasıyla birlikte insanları birçok yenilik bekliyor olacak.

369.jpg

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, 2024 yılının yapay zeka alanında çığır açacak bir dönem olacağını belirterek şunları söyledi: "2024 yılı, yapay zekâ teknolojilerinin 'Üretken Yapay Zekâ' olarak adlandırdığı yeni bir döneme geçiş yapacak. Bu kavram, sadece görüntü ve ses işleme değil, aynı zamanda çok karmaşık içerik süreçlerini de yönetebilecek bir süreci ifade ediyor. Yapay zeka teknolojilerinin 2024'te ulaşacağı seviye, birçok farklı sektörü etkileyecek. Özellikle müşteri hizmetleri bağlamında çağrı merkezlerini derinden etkileyeceği öngörülüyor. Günümüzde birçok firma sohbet botlarını kullanıyor, ancak 2024 itibariyle yapay zekanın ses sentezi yetenekleri ve gelişmişliği sayesinde çağrı merkezlerinde yapay zeka çalışanları dönemi başlamış olacak. Yapay zeka teknolojileri, ticari alanda olduğu kadar film, dizi ve müzik sektörlerinde de önemli gelişmelere yol açacak."

654.webp

'YAPAY ZEKADAN OLUŞAN SANATÇILARI GÖRECEĞİZ'

Yapay zeka teknolojisi ile oluşturulan karakterlerin, yeni sanatçıların ortaya çıkmasına öncülük edeceğine vurgu yapan Doç. Dr. Sefer Darıcı, şu açıklamalarda bulundu: "Özellikle gerçeğe son derece yakın şekilde tasarlanan ve gerçekliği artırılarak sunulan yapay zeka modelleri, yeni bir estetik, içerik ve yüz ifadesiyle farklı oyuncuları film ve dizilerde görmemize olanak tanıyacak. Yapay zekanın ürettiği oyuncu modelleri de şimdiden kullanılmaya başlandı. Gelecekte ise tamamen insana benzeyen ve gerçekliği artırılan oyuncuların beğeniye sunulması bekleniyor. Bu oyuncuların hayran kitlesi oluşacak ve belki de konser talepleri artacak. Yapay zeka platformları, fanların istediği konserleri düzenlemeye başlayacak. Bu gelişmelerin yanı sıra, yeni endişelerle birlikte ortaya çıkacak yeni meslek alanları da ön plana çıkacak."

02.jpg

MEDYA SEKTÖRÜ YENİLİKLERE BOĞULACAK

Yapay zeka teknolojisinin medya sektöründe önemli bir rol oynayacağını belirten Doç. Dr. Darıcı, şu açıklamalarda bulundu: "Özellikle medya alanında, farklı haberlerin bir araya getirilerek yeni bir haber oluşturulabileceği bir döneme giriyoruz. Daha önce oluşturulmuş içerikler, yapay zeka tarafından farklılaştırılarak tekrar fotoğraf olarak sunulabilecek. Internet haber sitelerinde, içeriklerin yapay zeka tarafından üretileceği bir döneme hazırlanıyoruz. 'Reality checker' ya da 'Reality verifier' olarak adlandırabileceğimiz, görüntünün gerçek olup olmadığını denetleyebilen sistemler gelişecek. Bu alanda çalışan yapay zeka uzmanları da talep görecek, çünkü gerçekliği değerlendirmek ilerleyen süreçte önemli bir zorluk olacak. Haber ajansları, gazeteler ve televizyonlar, içerik ve görüntülerin doğruluğunu analiz etme gerekliliğiyle karşılaşacaklar ve bu nedenle yapay zeka uzmanları istihdam edecekler. Ayrıca, 2024'te 'Prompt mühendisliği' olarak adlandırılabilecek bir alanda ciddi bir talep oluşacak. Şirketler, kendi uygulamalarını yapay zekaya entegre edebilmek için uzman arayışına girecekler. Ancak bu noktada sadece kodlama bilgisinin yanı sıra, 'Low code' veya 'No code' mühendisliği gibi kodlama bilgisi olmayan kişilerin bile çeşitli uygulamalar üretebileceği yapıları düşünmek gerekiyor. Bu, ilerleyen süreçte bu tür meslek gruplarına da talep olacağı anlamına geliyor."

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar