2022 yılında Türkiye Rusya ilişkileri

2022 yılında Türkiye Rusya ilişkileri
Türkiye ve Rusya arasında son dönemde ikili ve bölgesel alanlarda gelişmeler iki ülkenin ortak çalışma alanlarını genişletirken, batıyı tedirgin ediyor.

Gelecek Partisi Dış ilişkiler Başkanı ve emekli Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Türkiye’nin Ukrayna’da ki sıkışıklığın sonuçlarını 2022 yılında hissedeceğini belirterek, “Bu sıkışıklığının olumsuz sonuçlarını 2022 yılında sık sık görebiliriz. Moskova’dan bu süreçte başlayan eleştirilerin dozu artacaktır. Türkiye Rusya ile yakınlaştığı zaman NATO’dan, ABD’den tepki alacaktır. Ukrayna ve Kafkasya’ya Türkiye- Rusya ilişkileri bakımından daha çok dikkat edilmesi gereken konular olarak öne çıkıyor bana göre. Genel tablo bu.

Erivan ile Ankara arasındaki gelişmelerin bu şekilde gelişmesine her iki ülkede de olumlu bakmayan taraflar var açıkçası. Soru işaretleri var burada. Ermenistan’da da karşı görüşler var, Ermeni lobisi ise topyekün buna karşı. Buna rağmen Rusya’nın bastırmasıyla normalleşme adımlarının eski dönemlere göre daha hızlı ve somut atılma ihtimali var. Rusya patron bu süreçte. Yine de başka faktörler devreye girer. ABD, lobiler, Fransa destekliyoruz açıklaması yaptılar ama perde arkasındaki süreç başka. Bu süreç Rusya’nın önderliğinde başarılırsa, Ermenistan’ın Rusya’nın kontrolü altına alacaktır. Biraz zaman göre seyir edecektir durum” dedi. 

"BU ALANLARDA İLİŞKİLER 2021 YILI GİBİ SÜRER"

Türk Rus ilişkilerinin genel olarak 2021 yılın devamı olarak seyredeceğine dikkat çeken Yardım, şunları söyledi: “ Bir tek konu var soru işareti diğer bütün alanlarda bana göre 2021 yılının devamı olur, yani büyük inişler ve çıkışlar olmaz. İkili konularda, turizm, ticaret, nükleer enerji gibi alanlarda iniş çıkış olmaz. Turist sayısı artabilir. Bu alanlarda ilişkiler 2021 yılı gibi sürer. İkili ilişkilerin dışında ise Kafkasya ve Suriye dışında diğer alanlarda da normal seyir gözlenebilir. Libya’da seçimler yapıldığında Türkiye ve Rusya müttefik olmasa da benzer sıkıntılar yaşayacaktır, ortak zeminlerde de buluşabilir. Aynı zeminde buluşurlar. Özellikle yeni hükümetin yabancı askerlerin çıkması konusu önemli. Libya her iki ülke içinde test olacaktır. Libya’da iki ülkede birbirlerine cepheleşme olmaz. Afganistan ve Ortadoğu’da ise sorunsuz sürer.” 

LİBYA TEST ALANI, UKRAYNA GERİLİM ALANI

İki alanın iki ülke arasında tedirginliklere yol açabileceğini ifade den Yardım, “ Bunlardan birincisi ABD ve NATO boyutu. İktidar artık NATO ve batı ile ilişkilerin 2021 yılında olduğu gibi süremeyeceğini daha çok anlayacak. Bu sürdürülebilir ilişki tarzı değil. Kim haklı, kim haksız meselesinden çok ortada bir durum var o da Türkiye en başından beri batıya güveniyor, ne de batı Türkiye’ye güveniyorlar açıkçası. Bu ilişki tarzı süremez. Türkiye bu konuda bazı adımlar atmaya çalışırsa, Türkiye’nin atacağı adımlar Rusya’yı rahatsız eder. Bunun en dikkat çekici alanı da Ukrayna. Ukrayna’da savaş çıkmaz ama gerginlik 2022 yılında devam edecek.

 NATO ile Rusya görüşecek. Türkiye orada hem NATO üyesi konumunda, hem de batı ittifakının parçası olacak Ukrayna konusunda ister istemez tutumunu net olarak ortaya koyacaktır. Bu da Rusya’yı rahatsız eder. Bu sürece kadar Türkiye Ukrayna ve Rusya’yı dengeliyordu. 2022 yılında Türkiye Ukrayna boyutunda net pozisyona yönelecektir, aksi takdirde ABD ve batı ile ilişkiler bozulur, bu noktada Rusya’nın ağzının tadını kaçırır” diye konuştu. 

ŞAM İLE YAKINLAŞMA UKRAYNA’YI TOLERE EDER

2022 yılında Suriye’de radikal bir değişiklik olmasının beklenmemesi gerektiğini kaydeden Yardım, “ Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile ilişkilerine baktığımızda Türkiye,  Suriye ile aklımıza gelmeyecek bir açılım yapabilir. Bunu yapması Türk- Rus ilişkilerine ivme kazandırır. Özellikle Şam yönetimi ile ilişki Rus ilişkilerinde önemli olur. Yani, Ukrayna ne kadar ilişkileri bozarsa Suriye üzerinden Türkiye adım atarsa Türk- Rus ilişkilerini olumlu etkiler. Bir başka kritik alan, normalleşme denen ancak içeriği net olmasa da bunun patronluğunu Rusya yapıyor. Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmede böyle bir durum var ortada. Bu süreç nasıl ilerleyecek? Bana göre normalleşme zemini yok ama kendi aralarında iki ülke adım atarsa bu da Rusya’ya önemli kazanım olur Türk- Rus ilişkileri bakımından. İlk toplantı Moskova’da yapılacak, olumlu gelişmeler Rusya’nın bölgesel etki alanını güçlendirmesidir” ifadelerini kullandı. 

UKRAYNA VE ERMENİSTAN MESELELERİ KRİTİK

Türkiye’nin Ukrayna sorununda batı, Rusya ve Ukrayna arasında sıkıştığını belirten Yardım, şunları kaydetti: “ Bu sıkışıklığının olumsuz sonuçlarını 2022 yılında sık sık görebiliriz. Moskova’dan bu süreçte başlayan eleştirilerin dozu artacaktır. Türkiye Rusya ile yakınlaştığı zaman NATO’dan, ABD’den tepki alacaktır. Ukrayna ve Kafkasya’ya Türkiye- Rusya ilişkileri bakımından daha çok dikkat edilmesi gereken konular olarak öne çıkıyor bana göre. Genel tablo bu.

Erivan ile Ankara arasındaki gelişmelerin bu şekilde gelişmesine her iki ülkede de olumlu bakmayan taraflar var açıkçası. Soru işaretleri var burada. Ermenistan’da da karşı görüşler var, Ermeni lobisi ise topyekün buna karşı. Buna rağmen Rusya’nın bastırmasıyla normalleşme adımlarının eski dönemlere göre daha hızlı ve somut atılma ihtimali var. Rusya patron bu süreçte. Yine de başka faktörler devreye girer. ABD, lobiler, Fransa destekliyoruz açıklaması yaptılar ama perde arkasındaki süreç başka. Bu süreç Rusya’nın önderliğinde başarılırsa, Ermenistan’ın Rusya’nın kontrolü altına alacaktır. Biraz zaman göre seyir edecektir durum.” Ankara/ Fatih Erboz

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar