2022 kıdem tazminatı ne kadar? İşte kıdem tazminatın tavan ve taban rakamları

2022 kıdem tazminatı ne kadar? İşte kıdem tazminatın tavan ve taban rakamları
Kıdem tazminatı, belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen ya da emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda bulunan işçiye, çalıştığı süreye göre, işverence topluca ödenen paradır. Peki 2022 kıdem tazminatı ne kadar? İşte kıdem tazminatın tavan ve taban rakamları...

HaberGlobal'de yer alan habere göre, kıdem tazminatı çalışanın, çalıştığı süreye göre belirlenmektedir. Şöyle ki çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır. Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır. Ortaya çıkan tutardan %0,759 oranında damga vergisi kesilir ve geriye kalan tutar, kıdem tazminatı tutarını gösterir ve çalışana bu tutar ödenir. Peki 2022 kıdem tazminatı nedir?

1475 sayılı İş Kanunu”nun 14. maddesine göre, işçinin işe başladığı tarihten itibaren aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalışılan süreler göz önüne alınarak, hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren tarafından çalışana ödenecek tazminata “Kıdem Tazminatı” denilmektedir.

Kıdem tazminatının 2021’de tavanı 8 bin 651,62 liraya yükselmişti. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak bu kalemde de artış yaşandı ve 12 bin 976 liraya yükseldi.

kidem.jpg

Kıdem tazminatı çalışanın, çalıştığı süreye göre belirlenmektedir. Şöyle ki Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır. Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır.

Ortaya çıkan tutardan %0,759 oranında damga vergisi kesilir ve geriye kalan tutar, kıdem tazminatı tutarını gösterir ve çalışana bu tutar ödenir.

Kıdem tazminatında zamanaşımı süresi İş Kanunu’nda yer almamakta, Borçlar Kanunu’na göre belirlenmektedir. Birçok Yargıtay kararında da kıdem tazminatının 10 yıllık dava zaman aşımı süresine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır. (Haberglobal)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar