2022 AGİ ne kadar oldu? Öğretmen maaşından AGİ kalktı mı?

2022 AGİ ne kadar oldu? Öğretmen maaşından AGİ kalktı mı?
Öğretmen maaşından AGİ kalktı mı? Öğretmen ve memur maaşlarında AGİ var mı, kalktı mı? 2022 AGİ ne kadar oldu? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılıyor. Yüzbinlerce kişi öğretmen memur maaşından AGİ'nin kalkıp kalmadığını merak etmeye ve araştırmaya başladı.

2022 asgari ücret için milyonlar kilitlenmişti ve dün beklenen açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı hem asgari ücret hem de AGİ miktarının ne kadar zamlandığını duyurdu. Peki 2022 AGİ ne kadar oldu? Evli ve çocuğu olanlar hatta çocuk sayısı fazla olanlar daha fazla miktarlarda ödeme alabilecek. Yüzbinlerce kişinin merak ettiği Öğretmen ve memur maaşlarında AGİ var mı, kalktı mı? Sorusunun cevabı da haberimizde yer alıyor.

ÖĞRETMEN MEMUR MAAŞINDA AGİ VAR MI, KALKTI MI?

NTV yayına katılan ve AGİ konusunda değerlendirmelerde bulunan TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, "Ben bir öğretmenim, AGİ'deki değişiklik bizi de etkiler mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Asgari ücrete kadar olan kısım vergiden muaf olduğu için bu kısma kadar olan AGİ bulunmayacak. Üst gelir grubu için bakanlığın yapacağı çalışmayı bekleyeceğiz. 

Eğer AGi hesaplanan gelir vergisinden daha düşükse kişi ilgili ayda yararlanabilir diye bir yorum da var. Henüz burası net değil. Asgari ücret sınırı belirliyor. Alabileceğiniz en düşük sınır. Asgari ücretin artışıyla birlikte taban ücret yükselecek. Diğer gelir gruplarında bu oranda artış olur mu, bu tamamen piyasanın koşullarına bağlı. İşletmenin durumuna işgücü maliyetlerini çevirebilmesine bağlı. 3 yıllık çalışanla yeni giren arasında bir kıdem farkı olur. Asgari ücretteki artışla bu kıdem farkının kalmayacağını düşünüyorum. Asgari ücretten kaynaklı zamlar ortaya çıkacaktır. Toplu iş sözleşmelerinde de bu artış oranı karşı tarafa iletilecektir. Diğer bütün iş gruplarını etkileyecektir."

AGİ KİMLERE VERİLECEK, KİMLERE VERİLMEYECEK?

2022 Asgari ücret 4 bin 253,4 TL oldu. Asgari ücrete yüzde 50.5'lik zam geldi. Yani asgari ücrete göre bin 427 lira 50 kuruş zam yapılmış oldu. Yeni asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi alınmayacak. Böylelikle işçiler için 700 liranın üzerinde bir destek verilmiş olacak.

Gelir vergisi olmadığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) yani vergi iadesi de bekar işçi için yapılan hesaplamada kullanılmıyor. Bu sistemle birlikte de tüm asgari ücretle çalışanlar 4.253,40 TL olan net asgari ücret alacak. Bu çalışanlar vergi ödemeyecek, vergiden düşülen ve iade edilen bölüm olan AGİ de almayacak.

EVLİ VE ÇOCUKLU ÇALIŞANLAR AGİ ALACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 asgari ücret açıklamasının devamında "Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayışanı göre bu rakam daha da artacaktır" dedi. Böylelikle evli ve çocuk sahibi işçiler için uygulanan asgari ücrette bekar işçi için hesaplanan AGİ üzerindeki rakam maaşa eklenmesi gündemde.

Buna göre işçilere evli ve çocuk sayısına göre bekar işçi için hesaplanan AGİ çıkartıldıktan sonra kalan kısmın eklenmesi gündeme gelebilecek. Bu durumda 56 lira ile 262 lira arısında bir çocuk eş yardımı yapılması gündeme gelebilecek.

YENİ RAKAMLAR NE OLDU

Asgari Ücret 2021 Brüt Ücret 5.004,00 TL
Asgari Ücret 2021 Net Ücret 4.253,40 TL
Artış oranı Yüzde 50,5
Asgari Ücret 2021 Brüt Ücret (Günlük) 166,80 TL

ASGARİ ÜCRETİN İŞÇİ İÇİN HESABI

Brüt Asgari Ücret 5.004,00 TL
Sigorta Primi İşçi Payı (%14) 700,56 TL
İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı (%1) 50,04TL
Gelir Vergisi YOK
Damga Vergisi YOK
AGİ YOK
Kesintiler Toplamı 750,60 TL
NET ÜCRET 4.253,40 TL
AGİ DAHİL DESTEK: 755,13 TL
AGİ HARİÇ DESTEK: 380,13 TL

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ

Brüt Asgari Ücret 5004,00 TL
SGK Primi (İşveren Payı %15,5) 775,62 TL
İşveren İşsizlik Sigorta Fonu (%2) 100,08 TL
İşverene Toplam Maliyeti 5.879,70TL
İŞVERENE DESTEK: 446,65 TL

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar