Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Baybars Ergün

Baybars Ergün

MÜNZEVİ

Yaza hazırlık önerisi

Yaz mevsimine yaklaştıkça tatilciler nerede tatil yapacaklarını araştırmaya başlıyor. Peki en güzel tatil yapılabilecek yerler arasında neler bulunuyor? Sizin için birkaç önerimi paylaşmak istedim. Keyifli tatiller diliyorum şimdiden.

Assos Antik Liman, tarihî binaları ve balıkçı tekneleriyle donatılmış küçük ama büyüleyici bir yer. Yeni bina yapımının yasak olduğu sit alanında yer alan antik limanı, keyifle yürüyerek gezebilirsiniz. Assos'ta görülmesi gereken diğer yerler arasında şunlar bulunuyor:

-Assos Antik Kenti ve buradaki Athena Tapınağı, antik tiyatro, nekropol ve agora.

-Behramkale Köprüsü.

-Assos'un koylarından; Kadırga Koyu, Sivrice Plajı, Koruoba Koyu ve Sokakğazı Koyu.

Bodrum, 60'tan fazla mavi bayraklı plajıyla, Homeros'un "Ebedi Mavilikler Cenneti" benzetmesini hak eden bir yerdir. Doğal güzellikleri ve sunduğu olanaklar, tüm turistleri cezbetmektedir. Bodrum, her türlü eğlenceyi bulabileceğiniz bir yerdir. Ancak unutmamanız gereken şey, Bodrum'un sadece dinlenmek için değil, yazın tadını çıkarmak için ideal bir destinasyon olduğudur.

Bodrum'un Muğla şehrine bağlı bir ilçe olması sizi şaşırtmasın; çünkü görebileceğiniz yerler o kadar fazladır ki Bodrum'u keşfetmek için en azından 5 gün ayırmanız gerekiyor. Bodrum'da gezilecek en iyi yerler şunlar:

-Bodrum Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz.

- Zeki Müren Sanat Galerisi'ni gezebilirsiniz.

- Halikarnas Mozolesi'ni görebilirsiniz.

- Bodrum Antik Tiyatrosu'nu ziyaret edebilirsiniz.

- Haftanın her günü farklı bir beldesinde kurulan pazarları gezebilirsiniz.

- Bodrum Aya Nikola Kilisesi'ni görebilirsiniz.

- Akyarlar Koyu'nda rüzgâr sörfü yapabilirsiniz.

- Bodrum'a 15 km mesafedeki Güvercinlik Mahallesi'nde balık yiyebilirsiniz.

- Kissebükü Koyu'nda yat gezisi yapabilirsiniz.

Bu seferki rotamız Akdeniz'in sakin ve huzur dolu bir cenneti. Çıralı, caretta carettaların üreme alanı olduğu için sit alanı statüsünde yer alıyor, bu da doğal yapısını koruyarak yapılaşmadan uzak tutuyor. Burada bulunan konaklama seçenekleri genellikle doğayla uyumlu bungalov tarzında yapılar. Ayrıca Çıralı, Likya yürüyüş parkurlarından birine ev sahipliği yapmasıyla da trekking severler için ideal bir adres.

Çıralı plajının 3.2 kilometrelik uzunluğunda serinledikten sonra yapabilecekleriniz şunlar:

- Olimpos Antik Kenti'ni keşfedebilirsiniz.

- Likya Yürüyüş Yolu'nda doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

- Tekne turu düzenleyerek Çıralı'nın koylarını keşfedebilirsiniz.

- Yanartaş'ı görebilirsiniz.

Muğla'ya bağlı Fethiye, Türkiye'nin dünya çapında ünlü tatil beldelerinden biri. Berrak denizi, eşsiz doğası ve sunduğu olanaklarla tüm tatil beklentilerinizi karşılamaya aday. Fethiye'de her bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcut. Bölgedeki birçok koy ve Kelebekler Vadisi'nin varlığı, bölgeyi kamp yapmak isteyenler için popüler bir destinasyon hâline getiriyor.

Tabii ki Fethiye'nin en ünlü mekânlarından biri Kelebekler Vadisi. Fethiye'de denizin tadını çıkarırken ve Kelebekler Vadisi'ni ziyaret ettikten sonra şunları yapabilirsiniz:

- Kayaköy'ü keşfedebilirsiniz. Ayrıca Babadağ'da yamaç paraşütü yaparak Ölüdeniz'in üzerinde uçabilirsiniz.

- Fethiye Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca 12 Adalar tekne turuna çıkabilirsiniz.

- Katrancı Tabiat Parkı'nı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Gemile, Boncuklu ve Kabaklı gibi farklı koylarda denize girebilirsiniz.

Foça, hem deniz tatili yapmak isteyenleri hem de tarih severleri mutlu edecek bir ilçe. Burası Eski Foça ve Yeni Foça olmak üzere ikiye ayrılıyor. Mesela karakteristik taş binalar ile çarşıyı yani beldenin tarihi yüzünü Eski Foça tarafında görebilirsiniz.

Çoğumuzun yaz tatilinden beklediği, güzel bir deniz, güneş ve kumdan oluşan bir tatil rotası oluyor. Bu bağlamda, İzmir ile Aydın arasında konumlanmış olan Kuşadası'nı göz ardı etmek olmaz. Denize girmek veya güneşlenmek isteyenler için Kadınlar Plajı oldukça popüler bir tercih. Eğer denize girmenin yanı sıra karavan veya çadır kampı yapmak istiyorsanız, Kuşadası Belediyesi'ne bağlı Ada Camping tam size göre bir seçenek. Kuşadası'na geldiğinizde Efes Antik Kenti, Meryem Ana ve Şirince gibi yerlere oldukça yakın olacağınızı unutmayın; bu yerlere de zaman ayırmanızı öneririm. Şirince'de güzel bir şarap tadımı veya köy kahvaltısı yapmak isterseniz, bu yer size çok uzak değil. Ayrıca, her yıl Temmuz ayında düzenlenen Kuşadası Gençlik Festivali'ne katılabilir ve Türkiye'nin en büyük aqua parklarından birkaçını ziyaret edebilirsiniz.

Ülkemizin cennet köşelerinden biri olan ve her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Antalya, her ilçesinde kendine özgü bir atmosfer sunuyor. Kaş da bu benzersiz yerlerden biri. Özellikle kamp yapma imkânlarıyla tatilcilerin beklentilerini fazlasıyla karşılayan Kaş, ideal bir tatil bölgesi olarak biliniyor. Eğer heyecan dolu ve unutulmaz bir tatil deneyimi yaşamak istiyorsanız, Antalya'dan sadece 3 saatlik bir mesafe uzaklıkta bulunan Kaş'a ulaşabilirsiniz. Kaş Camping'de gerçekleştireceğiniz karavan tatili, dünyanın dört bir yanından gelen karavan severlerle kaynaşmanızı sağlayacak. Ayrıca burası dalış için de oldukça elverişli bir bölge olarak biliniyor. Eğer dalış konusunda deneyiminiz yoksa, 4-5 metrelik keşif turlarına katılabilirsiniz.

Patara ne kadar geniş ve görkemliyse, Kaputaj Plajı o kadar küçük ancak sevimli, fakat dalga sesleriyle ünlü olduğu için yüzme konusunda kendine güvenenlerin tercih ettiği bir plaj.

Özellikle yaz tatillerinde İzmir'in en popüler tatil beldesi haline gelen Çeşme, muhteşem kumsalları, sıcak denizi ve termal kaynaklarıyla büyük ilgi görüyor. Sadece İzmir'den değil, birçok şehirden tatilcileri ağırlayan Çeşme, ülkemizin en güzel kumsallarına sahip bir yer. Çeşme'den bahsederken, Alaçatı'nın önemini göz ardı etmemek gerekiyor. Başlangıçta küçük bir köy olan Alaçatı, rüzgâr sörfü ile ünlendi ve şimdi pek çok tatilcinin yaz aylarının vazgeçilmez noktası haline geldi. Alaçatı'nın sembolü olan 150 yıllık yel değirmenleri önünde fotoğraf çekerek anınızı ölümsüzleştirebilirsiniz. Yel değirmenlerinin ardından, Alaçatı çarşısında ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. Ünlü Alaçatı taş evleri ise her biri farklı bir mimari tarza sahip. Bu evleri sokak sokak gezerek farklı bir atmosfer yaşayabilirsiniz. Tesadüfen sörf yarışmalarını izleyebilir ve her yıl rekor katılım ile gerçekleşen Alaçatı Ot Festivali'ne katılabilirsiniz.

İzmir'e yaklaşık 90 km mesafede bulunan Alaçatı butik otelleri ve dalgalı denizi ile sörf tutkunlarının vazgeçilmezi. Renkli bir tatil için bu yıl Alaçatı'yı tercih edebilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları