Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Rasyonel(leşmiş gibi) olma yolunda…

Sevgili dostlar enflasyon, satın alma gücümüzdür. AKP zamanının en büyük sorunlarının başında gelmektedir. Çünkü onların amacı enflasyon ile mücadele etmek değil, kurmuş oldukları düzensizlik içinde düzenlerini devam ettirmektir.

Geçen gün orta vadeli plan açıklandı, AKP yetkililerince açıklanan planda, dolar durunun 2024’te %50 artacağını ama enflasyonun %33 olacağını söylediler. “Halkı planlanan enflasyon altında ezdirmeyeceğiz” dediler. Arkadaş hangi planınız tutmuş, hangisinde başarılı olmuşsunuz. Siz enflasyon 5 olacak diyorsanız en az 10 olacaktır. Siz 5 altında vatandaşı ezdirmeyedurun, onların içinden tahmin edilenin iki katı geçiyor.

Markete gidip, aldığımız bir ürünü aynı hafta, aynı paraya alamaz olduk. Marketlerde ayın elemanı ürün etiketlerini değiştiren personel oldu. Hani derler ya hem nalına hem mıhına diye. Aynen de o hesap. Bizim iktidarın yönetmekten anladığı tam da bu.

7.500 emekli, 6.325 lira dul aylığı, evleri yoksa bu enflasyon ortamında 3. defa alışveriş yapamazlar. Ve artık bu oyunun bir son perdesi olmalı, insanların sabrettikleri her şeyin artık sonu gelmeli. Ama ekonomiyi bu noktaya taşıyan AKP’nin artık bunu yapacak bir yolu kalmadı…

2 senedir faiz silahını kullanamayan, piyasaları kangren eden iktidar hâlinden memnun… 4-5 maaş alan bürokratlar, vekiller, 15-20 araçlık konvoylar, kışın kalorifer yazın klima için hiç stop edilmeyen motorlar, millete fatura edilen saltanat ve doymak bilmeyen bir açlık.

Biz ülke üretim ekonomisine geçmesi lazım, ülkenin önümüzdeki 50 yılını kurtaralım diyoruz, adamlar koltuk sevdasına, 50 yılı bırakın kurtarmayı, geçmişte yaptığın 100 yılı çöpe atıyorlar.

Şimdi bütçede enflasyonun en büyük sebebi olarak bu 11.402 lira maaş alan 8 milyon emekçiyi işaret etmişler. Arkadaş ona gelene kadar kamu özel işbirliği projeleri var hazine garantili, kamu ihale kanunlarında yapılan değişiklikler , hatta KKM denen zırva hepsi fakirden zengine kaynak aktarımı ve enflasyonun gerçek sebepleri. Ama bunu AKP’den söylemesini beklemek hata üzerine hata olur. Her zaman yaptıkları gibi suçlu kim? Millet. Neden? Çünkü acıkıyor, çocuğunu okula gönderiyor, nefes alarak atmosfere zarar veriyor noktasına kadar giderler.

Bugün faiz artırımı var, büyük ihtimalle 500 baz puan yapılarak artışa devam edilecek. Ama her şey bir tarafa istedikleri kadar faiz artırsınlar, faizin enflasyon altında kaldığı sürece, ne bankalara parayı çekebilecekler, ne de doları bir bedel ödemeden kontrol altına alabilecekler.

Bunun tüm dünya farkındayken hâlâ bebek adımları ile faiz arttırmanın Türkçe meali şudur;

Biz rasyonelleşmedik, rasyonelleşMİŞ gibi yapıyoruz…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları