NASA uzaydan getirdiği kutunun kapağını açtı: 1 milyar dolar değerinde

NASA uzaydan getirdiği kutunun kapağını açtı: 1 milyar dolar değerinde
NASA uzayda bulunan asteroidden getirdiği kutunun kapağını açtı. Kutunun değerinin 1 milyar dolar değerinde olduğu söyleniyor.

NASA bilim insanları, 1 milyar dolar değerinde bir asteroid örneğini açarak büyük bir başarıya imza attı.

Uzmanlar, OSIRIS-REx uzay aracının Bennu asteroitinden topladığı örnek malzemeyi içeren kapsülü, Dünya'ya inişinden üç aydan fazla bir süre sonra açmayı başardı.

Bilim insanları, özel olarak tasarlanmış olması nedeniyle kapsülü nasıl açacakları konusunda çok sıkı bir yönerge izlemek zorunda kaldı.

Tamamen steril bir ortam nedeniyle içeriye sadece belirli aletlerin girmesine izin verildi.

Sonuç olarak, kapağı bir arada tutan cıvatalar sıkışmıştı, bu da ekibin elindeki herhangi bir aletle içeri girip frenleyerek açamayacağı anlamına geliyordu.

Bu nedenle Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ndeki uzmanlar haftalarca yeni çok parçalı aletler tasarladılar ve neyse ki bu aletler işe yaradı.

asteroit-2.jpg

Bu buluşun ardından şimdi Dokun ve Git Örnek Alma Mekanizması (TAGSAM) kafasının sökülmesini tamamlamak için adımlar atılıyor.

Bu sayede NASA'nın asteroit numune geri dönüş misyonu tarafından gönderilen kaya ve tozların geri kalanının da ortaya çıkarılması umuluyor.

Johnson Uzay Merkezi'nde bir bölüm şefi olan Eileen Stansbery şunları söyledi: "Mühendislerimiz ve bilim insanlarımız, daha önce erişebildiğimiz 70 g'dan fazla malzemeyi işlemekle kalmayıp, aynı zamanda bu engeli aşmamızı sağlayan yeni araçlar tasarlamak, geliştirmek ve test etmek için aylarca perde arkasında yorulmadan çalıştılar.

"Bu ekibin yenilikçiliği ve özverisi dikkate değerdi. OSIRIS-REx'in elinde kalan hazineyi görmek için hepimiz heyecanlıyız."

NASA'nın bu başarısı, uzay araştırmaları için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Örnek, Dünya'da bilim insanları tarafından incelenecek ve asteroitlerin oluşumu ve gelişimi hakkında önemli bilgiler sağlayacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar