Büyük bilimsel tartışma sona erdi: Ay'ın içinde ne olduğu öğrenildi

Büyük bilimsel tartışma sona erdi: Ay'ın içinde ne olduğu öğrenildi
Dünya'nın uydusu olan Ay hakkında hala insanlık olarak bildiklerimiz oldukça kısıtlı. Bilim insanları yaptıkları son çalışmada bu durumu değiştirmek için büyük bir adım attı. Yapılan keşif kapsamında artık Ay'ın içinde ne olduğu öğrenildi.

Ay'ın iç yapısı konusundaki bilimsel tartışmalara son veren yeni bir araştırma, Ay'ın çekirdeğinin katı olduğunu ve demire benzer bir yoğunluğa sahip olduğunu ortaya koydu. Fransa'daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden astronom Arthur Briaud liderliğindeki araştırmacılar, Ay'ın iç yapısını inceledi ve çekirdeğin katı olduğunu belirledi.

ay-3.jpg

Mayıs ayında yayınlanan bu araştırma, Ay'ın iç çekirdeğinin önceki düşüncelere aykırı olarak katı olduğunu gösterdi. Sismik veriler, Ay'ın iç yapısını anlamak için kullanılan etkili yöntemlerden biri olsa da, Apollo misyonu tarafından sağlanan sismik verilerin çözünürlüğü yetersizdi. Briaud ve ekibi, uzay görevlerinden ve Ay lazer menzil deneylerinden elde edilen verileri kullanarak farklı iç çekirdek modelleri oluşturarak bu önemli bilgiye ulaştılar.

ay-2.jpg

Araştırmacılar, Ay'ın iç çekirdeğinin yaklaşık 258 kilometre yarıçapa ve demire benzer bir yoğunluğa sahip olduğunu belirledi. Yapılan bu keşif bilim insanlarının açıklamalarına göre ilerleyen dönemlerde Ay'ın manyetik alanının evrimini ve geçmişini anlamakta büyük bir adım oldu. Ay'ın iç çekirdeğinin yapısı, manyetik alanın nasıl oluştuğu ve zaman içinde neden kaybolduğu konularında önemli bilgiler sağlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar