‘Hür ve müstakil’ planı tutmayan İYİ Parti’nin bilançosu ortaya çıktı! En çok bu iki ilde kan kaybetti

‘Hür ve müstakil’ planı tutmayan İYİ Parti’nin bilançosu ortaya çıktı! En çok bu iki ilde kan kaybetti
Yerel seçimlere ‘hür ve müstakil’ iddiasıyla giren ve hüsranla çıkan İYİ Parti’nin en çok hangi şehirlerde oy kaybettiği belli oldu.

İYİ Parti, 2024 yerel seçimlerine kendi başına girerek dikkat çekici bir adım attı. Kuruluşundan bu yana "Millet İttifakı" çatısı altında seçimlere katılan parti, bu sefer "hür ve müstakil" olarak yola çıktı. Parti, öngördüğü yüzde 10-15 oy hedefine ulaşamadı ve beklenenin oldukça altında kalarak sadece %3,77 oy oranına ulaştı.

Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre, Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde aday gösterdiği isimlerle de istediği başarıyı elde edemeyen İYİ Parti, bu illerde beklenenin çok altında oy aldı. Özellikle İstanbul'da %1'in altında oy alarak ciddi bir düşüş yaşadı. İzmir'de ise Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale'nin %3,64'lük oy oranı, diğer illere nazaran biraz daha ümit verici bir sonuç olarak değerlendirildi.

3 MİLYON 110 BİN OY KAYBI YAŞADI

Partinin, geçen yıl yapılan genel seçimlere kıyasla tüm illerde büyük bir oy kaybı yaşadığı görülüyor. Türkiye genelinde 5 milyon 210 bin oy alırken, bu sefer sadece 2 milyon 100 bin oy alarak 3 milyon 110 bin oy kaybettiği belirtiliyor. Özellikle İstanbul ve Ankara'da yaşanan oy kaybı dikkat çekici. İstanbul'da 2023'te 828 bin 382 oy alan parti, bu sefer sadece 129 bin 564 oy alarak neredeyse 700 bin oy kaybetti. Ankara'da ise oy sayısında ciddi bir düşüş yaşandı.

İYİ Parti'nin oy kaybı sadece büyükşehirlerle sınırlı değil. Bursa, Antalya ve Muğla gibi önemli illerde de ciddi düşüşler yaşandığı belirtiliyor. Ayrıca, Balıkesir gibi önceki seçimlerde en yüksek oy aldığı illerde de büyük oranda oy kaybı yaşandığı gözlemleniyor.

ORDU'DA CİDDİ ARTIŞ

Ancak, bazı illerde de oy artışı yaşandığı görülüyor. Özellikle Van ve Batman gibi illerde oy sayısını artıran İYİ Parti, Ordu'da ise ciddi bir oy artışı yakalayarak dikkat çekti.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar