Gazze’de korkunç tablo: 2 milyon 200 bin kişi aç

Gazze’de korkunç tablo: 2 milyon 200 bin kişi aç
İsrail’in Gazze’de açlığı ‘soykırım silahı’ olarak kullandığı tartışılmaz verilerle ortaya kondu.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, İsrail'in Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılarda sivillere yönelik orantısız güç kullanımı ve açlığı silah olarak kullanma suçlamalarında bulundu.

Fakhri, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında sivillerin gıdaya erişimini sistemli bir şekilde engellediğini belirtti.

İsrail'in özellikle 7 Ekim'den itibaren sivillerin gıda ve suya ulaşımını kısıtlamak amacıyla saldırılarını yoğunlaştırdığını ifade eden Fakhri, "İsrail, açıkça Gazze'deki tüm sivillerin gıdaya erişimini sistematik olarak engelliyor. BM insani yardım ekipleri, Gazze'de gıdaya ve suya ihtiyacı olan herkese ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu bildirdi. Bunun en büyük nedeni İsrail'in insani yardımları engellemesi." şeklinde konuştu.

Fakhri, İsrail'in Gazze'ye gıda ve su girişini engellemesiyle bölgede kıtlığın baş gösterdiğine dikkat çekerek, BM'nin son verilerine göre Gazze nüfusunun yaklaşık dörtte birinin açlık çektiğini, geri kalanın ise yetersiz beslendiğini aktardı.

İsrail'in Gazze'yi 16 yıldır abluka altında tutmasının da gıdaya erişimde yaşanan sıkıntıların nedenlerinden olduğunu belirten Fakhri, İsrail'in saldırılarında planlı olarak sivil altyapıyı, hastaneleri ve fırınları hedef aldığını hatırlattı.

Gazze'de yaşanan gıda krizinin İsrail'in Gazze'yi yaşanmaz hale getirme politikasının bir sonucu olduğunu vurgulayan Fakhri, İsrail'in Gazzelilere ait tarım arazilerini ve gıda işlenen işletmeleri hedef alarak denize erişimi engellediğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in sivil evlerin yüzde 60'ından fazlasını yok ettiğini, temiz suya erişimin azalması nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önemli ölçüde arttığını ifade etti. Fakhri, İsrail'in Gazze'yi yaşanmaz hale getirmesinin savaş suçu olduğunu ve bu durumu "soykırım" olarak tanımladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar