Doktorlar uyardı: Milyarlarca genç işitme duyusunu kaybedebilir!

Doktorlar uyardı: Milyarlarca genç işitme duyusunu kaybedebilir!
Doktorlar tarafından milyarlarca gencin işitme duyusunu kaybetmek tehlikesi yaşadığı açıklandı. Doktorlar acilen gençlerin bilgilendirilmesini ve bu durumun önüne geçilmesini belirtti.

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü vesilesiyle Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Akif İşlek, işitme kaybının giderek arttığına dikkat çekti. Doç. Dr. İşlek, günümüzde 1,5 milyar insanın işitme kaybı yaşadığını ve 2050 yılına gelindiğinde bu sayının 3 milyara yaklaşmasının beklendiğini belirtti. Ayrıca, 1 milyar genç insanın yüksek sesli müzik dinleme alışkanlığı nedeniyle işitme kaybı riski altında olduğunu vurguladı.

4425940b643376c219fbf798c7acff5b.jpg

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2024 işitme günü mesajlarına göre, işitme engelinin hala toplum içinde dışlanmaya neden olabilecek ön yargılarla ilişkilendirildiğini ifade eden Doç. Dr. İşlek, tedavi edilmeyen işitme kaybının dünya genelinde engelli yaşam yılları bakımından üçüncü sırada yer aldığını aktardı.

shutterstock-785599120.jpg

Ülkemizde 'Ulusal Yeni Doğan İşitme Taraması Programı' kapsamında her yıl binlerce bebeğin erken tanı alarak tedavi sürecine geçtiğini söyleyen İşlek, erken tanı ile rehabilitasyona alınan bebeklerin sağlıklı bir şekilde dil gelişimi ve diğer sosyal, ruhsal ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabildiğini ifade etti.

5cd6e441240000320075e357.jpeg

Doç. Dr. İşlek ayrıca, bebeklik döneminde işitme kaybının tedavi edilmemesinin ilerleyen yaşlarda dil gelişimini bozabileceğini ve ruhsal bozukluklara, hatta nörolojik hastalıklara sebep olabileceğini vurgulayarak, riskli grupların kulak sağlığına daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar