Dövme yaptıranlar dikkat! Organlara bile zarar verdiği açıklandı

Dövme yaptıranlar dikkat! Organlara bile zarar verdiği açıklandı
Bir kez yaptıranın vazgeçemediği bir alışkanlık haline gelen dövme sağlık açıısından tehlikeli görülüyor. Uzmanlar dövmenin yanlış kullanılan mürekkeple organlara bile zarar verebildiğini söylüyor.

Son yıllarda popülerliği artan dövmeler, birçok kişi için anlam dolu bir sembol veya güzel bir anıyı yansıtan özel bir sanat biçimi olarak kabul ediliyor. Ancak, yapılan araştırmalara göre dövme yaptırmak bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Yanlış kullanılan mürekkep, organlara zarar verebilecek potansiyel tehlikeler içeriyor.

Milliyet'teki habere göre Dermatolog Doç. Dr. Ayşenur Botsalı, dövme yapmanın organlarda kanser yapıcı özelliklere sahip olabileceğini belirtiyor. Ancak, olgu bazında kanser yapıcı bir etki tespit edilmediğini vurguluyor. "Dövmeler, meshane gibi ya da karaciğer gibi organlarda kanser yapıcı özelliğe sahipler. Ama olgu bazında kanser yapıcı hiçbir etki yok" açıklamasında bulunuyo

Bir kez dövme yaptıranların genellikle vazgeçemediğine dikkat çekilen haberde, bazı kişilerin kol, yüz ve hatta neredeyse tüm vücutlarını dövmelerle kaplattığına vurgu yapılıyor. Ancak, dövmenin bilinmeyen ve organları hedef alan gizli etkilerinin olduğu belirtiliyor.

Doç. Dr. Botsalı, dövme için kullanılan boya malzemelerinin çeşitliliğine dikkat çekiyor. Bu malzemelerin içerisinde kartuş tonerinden araba boyasına kadar çeşitli maddelerin tespit edildiğini ifade ediyor. Bu boya maddelerinin lenf nodlarına taşındığını, kan dolaşımına karışıp karışmadığının ise henüz net olmadığını belirtiyor.

Dövme için kullanılan mürekkeplerin inceleneceği ve Amerika Gıda ve İlaç İdaresi'nin bu konuda bir çalışma yapacağı bildiriliyor. Uzmanlar, dövme yapmadan önce kullanılacak mürekkeplerin güvenilirliği konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar