Türkiye'de her 16 kişiden 1'i bu hastalıktan muzdarip: Siz de risk altında olabilirsiniz!

Türkiye'de her 16 kişiden 1'i bu hastalıktan muzdarip: Siz de risk altında olabilirsiniz!
Uzman Doktor Yakup Türkel tarafından Türkiye'de her 16 kişiden 1'inin genel olarak akraba evliliklerinden kaynaklanan nadir hastalıklar görüldüğünü açıkladı.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, "29 Şubat Nadir Hastalıklar Günü" dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Nadir Hastalıklar Günü'nün Avrupa Nadir Hastalıklar Birliği'nin (EURORDIS) girişimiyle 2008 yılından bu yana dünya genelinde 100'den fazla ülkede kutlandığını belirten Doç. Dr. Yakup Türkel, bu günün amacının toplumda nadir hastalıklara dikkat çekmek ve bu hastalıklara sahip bireylere destek olmak olduğunu ifade etti.

timthumb.jpg

Doç. Dr. Türkel, nadir hastalıkların toplumda 2000'de 1'den az görülen hastalıklar olarak kabul edildiğini ve dünya genelinde 300 milyon hasta ve hasta yakınının nadir hastalıklardan etkilendiğini belirtti.

hastatedavihastane-1551219.jpg

Ülkemizde 5 milyon kişinin nadir hastalık tanısı aldığını ve dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişinin nadir bir hastalığa sahip olduğunu açıklayan Doç. Dr. Türkel, Türkiye'de nadir hastalıkların sıklığının yüksek olmasının akraba evliliklerinin sık olması ve genetik geçiş özelliğinden kaynaklandığını dile getirdi.

180727-0.jpg

Nadir hastalıkların çoğunda nörolojik tutulumun görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Türkel, tanı ve tedavi sürecinde birden fazla uzmanlık alanının bir arada çalışması gerektiğini ancak tanı ve tedavinin temelinde nörologların bulunması gerektiğini belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar