Çiftçiler dikkat! Uzman isim buğdaydaki riski tek tek açıkladı

Çiftçiler dikkat! Uzman isim buğdaydaki riski tek tek açıkladı
Prof. Dr. Yalçın Kaya, "Pas hastalığı bulaşmadan tarlalar ilaçlanmalı. Bu ilaçlamayla bitki 20-25 gün korumaya alınmalı" diyerek uyarıda bulundu.

Türkiye'nin önemli buğday üretim bölgelerinden Edirne ve Tekirdağ'da, sıcak hava ve nemin etkisiyle bazı buğday tarlalarında pas hastalığının görüldüğü bildirildi. Bu durum üzerine üreticilere, hastalıkla etkili bir mücadele yürütmeleri konusunda uyarılar yapıldı.

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, üreticilere, verim kaybına neden olan pas hastalığına karşı önceden önleyici ilaç kullanmalarını tavsiye etti.

Kaya, üreticilerin tarlalarını düzenli olarak kontrol etmelerini ve Ziraat Odaları ile Tarım ve Orman Müdürlüklerinin uyarılarını dikkate almalarının önemini vurguladı. Hastalığın sıcak ve nemli havalarda ortaya çıktığını belirten Kaya, şunları söyledi:

"Buğdayın tam başaklanma dönemine yaklaşıyoruz. Bölgede yağışlı bir periyodun içindeyiz ve yağışların devam etmesi bekleniyor. Bu durumda pas hastalığına karşı koruyucu ilaçlamalar yapılmalıdır. Pas hastalığına bulaşmadan tarlaların ilaçlanması önemlidir. Bu ilaçlama ile bitkilerin 20-25 gün boyunca korunması sağlanabilir. Verimi en çok etkileyen bayrak yaprağının çıktığı dönemdeyiz. Bu yaprakların dane doldurma dönemine kadar sağlıklı kalması, yüksek verim elde etmek için kritiktir."

Edirne Ziraat Odası da üreticilere hastalığa karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Odadan yapılan açıklamada, "Hastalığın ilerleyişi iklim koşulları göz önünde bulundurularak takip edilmeli, hastalığın bitkinin üst kısmına doğru yayıldığı durumlarda üst yaprakların, özellikle bayrak yaprağının hastalığa bulaşmasını engellemek için yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır" denildi.

8i.jpg

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal da pas hastalığının verim ve kaliteyi olumsuz etkilediğini belirtti. Öcal, "Şarköy, Malkara ve Muratlı ilçelerinde bazı tarlalarda pas hastalığına rastlandı. Tekirdağ genelinde çiftçilerimizin hububat ekili parsellerini dolaşarak pas hastalığını gözlemlemeleri ve hastalık durumuna göre uygun bitki koruma ürünlerini kullanmaları önem arz ediyor. Üreticilerimiz gerektiğinde sahada hastalık ve zararlı tarama faaliyetlerinde ekiplerimizden destek alabilirler" dedi.

Öcal, üreticilere hastalıklara karşı bilgilendirme yapıldığını ve mahsulü hastalıklardan korumak için sık ekimden kaçınmaları, yabancı otla mücadele etmeleri ve hastalıklara dayanıklı çeşitler tercih etmeleri önerisinde bulundu.

aliaga-biskuvilik-bugdayi-gfri-cover.jpg

PAS HASTALIĞI NEDİR

Pas hastalığı, bitkilerde paraziter mantarlar tarafından oluşturulan bir hastalık. Bu mantarlar genellikle bazidiyomisetler adı verilen geniş bir mantar grubuna, daha spesifik olarak ise pas mantarları alt grubuna dahil. "Pas" terimi, mantarların kabarcıklı ve değişime uğramış yüzeylerini (lezyonları) çeşitli zamanlarda belirtir. Bu lezyonlar, mantarların aktif büyüme dönemi olan ilkbahar ve yaz aylarında kükürt sarısı veya turuncu renkte olur.

grano-tenero-600x413.jpg

Mantarın kış dönemine girdiğinde (sonbahar veya kış mevsimi), bu kabarcıklı ve değişime uğramış yüzeyler, kızılımsı kahverengi veya siyah bir renk alır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar