31 Mart Yerel Seçimleri’nin en’leri belli oldu : En çok ve en az aday hangi şehirde

31 Mart Yerel Seçimleri’nin en’leri belli oldu : En çok ve  en az aday  hangi  şehirde
Türkiye, 31 Mart Yerel Seçimleri için sandık başına gitmeye hazırlanırken, 5 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanları ve muhtarların oylanacağı seçimlerin en’leri belli oldu. İşte detaylar…

31 Mart Yerel Seçimleri için geri sayım başladı. Yaklaşık 61 milyon seçmenin sandık başına gideceği bu önemli gün öncesinde, Türkiye genelinde 34 siyasi parti ve 653 bağımsız aday yarışacak. Ülke genelinde ise 206 binden fazla sandık kurulacak.

NTV'nin haberine göre, 81 il, 922 ilçe, 397 belde ve 18 bin 257 köyde seçimler gerçekleştirilecek. Bu seçimlerde il ve ilçe bazında belediye başkanları seçilecek olup, toplamda 1003 seçim çevresi bulunmakta.

Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerdeki aday sayısı dikkat çekiyor. İstanbul'da toplam 49 aday yarışacakken, Ankara'da ise 24 aday seçmenin karşısına çıkacak. İstanbul'un Bakırköy ve Sultanbeyli ilçelerinde rekor seviyede aday sayısıyla dikkat çekerken, Başkent'in en büyük ilçesi Çankaya’da da 26’sı partili 2’si bağımsız olmak üzere toplam 28 aday yarışacak.

ADAY SAYISI EN AZ BAYBURT’TA

Öte yandan, yerel seçimlerde aday sayısının en az olduğu kent Bayburt'ta, toplamda 35 aday belediye başkanlığı için yarışacak. Bayburt merkezinde ise 16’sı partili ve 4’ü bağımsız olmak üzere toplam 20 aday mücadele edecek.

En az sayıda adayın yarıştığı ilçe ise biri bağımsız toplam 4 adayın yarışacağı Gümüşhane’nin Çanakçı ilçesi olacak.

Edirne, Bartın, Bitlis ve Bingöl illerinin il ve ilçe belediyelerinde yarışan sadece birer bağımsız adayı var.

YARIŞTA EN ÇOK PARTİ GAZİANTEP’TE

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde ise 26 siyasi parti aday çıkartarak en çok partiyle yarışacak il unvanını taşıyor.

EN UZUN PUSULASI İSTANBUL’DA EN KISA ŞIRMAK’TA

Seçim öncesinde dikkat çeken bir diğer detay ise İstanbul'daki seçmenlere sunulacak olan pusulanın 97 santimetrelik boyutuyla, en uzun pusula olması. Buna karşılık, Şırnak'ın Uludere ilçesinde bulunan Hilal Beldesi'nde seçmenlere sunulacak pusulanın sadece 4 santimetre uzunluğunda olması, ilçede tek adayın bulunmasından kaynaklanıyor.

EN ÇOK ADAY ÇIKARAN PARTİ YRP

Seçimde en çok aday çıkartan parti Refah Partisi oldu. YRP, toplamda 922 ilçenin 845’inde aday göstererek dikkat çekti. CHP'nin 886, AKP'nin 858, İYİ Parti'nin 800, MHP'nin 474 ve DEM'in 416 adayı başkanlık için yarışacak.

Cumhur İttifakı'nın tüm illerde adayı bulunuyor. AKP ve MHP, 59 ilde ittifak halinde seçime girerken, 22 ilde ise iki parti karşılıklı olarak yarışacak. İttifak yapılan 59 ilin 52'sinde AKP, 7'sinde ise MHP adayları yarışacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar