İktidardan yeni girişim: Bu kez hedefleri kıyılar!

İktidardan yeni girişim: Bu kez hedefleri kıyılar!
Zeytinlikleri yasaya aykırı şekilde madencilik faaliyetlerine uygun hale getiren iktidarın yeni talan planı deşifre oldu.

İKTİDARIN YENİ TALAN PLANI BELLİ OLDU

Daha önce aldıkları kararlar ile zeytinlik alanlarını madencilik faaliyetlerine olanaklı hale getiren AKP, bu kez gözünü kıyı alanlarına dikti. Yapılan değişiklik ile kıyı bölgelerinde yapılacak faaliyet ve yapıları denetleme yetkisi valiliklere verildi.

Deniz, doğal ve suni göller ve akarsularda kıyı kenar çizgisinin tespiti, kıyıların kullanılması ve korunması amaçlayan Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik''te değişikliğe gidildi.

Cumhuriyet''ten Mustafa Çakır''ın haberine göre, sahil şeridinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabiliyor. Yönetmeliğe göre, kıyı kenar çizgisi ise şöyle tanımlanıyor: “Deniz, tabii ve suni göl ile akarsuların, alçak-basık kıyı özelliği gösteren kesimlerinde kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluşturduğu kumsal ve kıyı kumullarından oluşan kumluk, çakıllık, kayalık, taşlık, sazlık, bataklık benzeri alanların doğal sınırı; dar-yüksek kıyı özelliği gösteren kesimlerinde ise şev ya da falezin üst sınırıdır.”

KRİTİK MADDEYİ DEĞİŞTİRDİLER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, söz konusu yönetmeliğin, onaylı kıyı kenar çizgilerinin hangi hallerde değiştirilebileceğini belirten maddelerinde değişikliğe gitti. Yapılan bir diğer eklemeye göre, meskun olmayan ve henüz tapu iptal davası açılmamış hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyı alanlarında, turizm merkezi ilan edilerek ilgili bakanlıklarca kesin tahsis hakkı verilmiş ve turizm işletmesi belgesi almış yapıların bulunduğu alanlarda yeni kıyı kenar çizgisi tespit edilebilecek.

Buralarda mevcut onaylı kıyı kenar çizgisine yapılan itirazlar Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonları’nca değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda; bu alanların kıyı özelliği taşıyıp taşımadığının bilimsel ve teknik gerekçelere dayanarak hazırlanacak raporda belirtilmesi kaydı ile yeni bir kıyı kenar çizgisi tespit edilebilecek. Bu değişiklik otellerin bulunduğu kıyılarda, kıyı kenar çizgisinin yeniden tespit edilmesine, dolayısıyla da yapılaşmaya kapı açıyor.

CHP''DEN TEPKİ GELDİ

Yapılan düzenlemeye tepki gösteren CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yapılan yeni değişiklik ile kıyıların yasaya aykırı biçimde “istilasının” meşru hale getirilmeye çalışıldığını söyledi.

Budak''ın açıklamaları şu şekilde:

Kıyı yağması yönetmelik kılıfıyla meşrulaştırılıyor. Artık iktidara yakın çevreler, sipariş usulü, istedikleri kıyı kenar çizgisini, istedikleri şekilde valiliklere çizdirecekler.

Turizm bölgelerinde, otel işgallerinden dolayı halkın sahillerden faydalanması kısıtlanmış durumda. Turizm Bakanı her fırsatta ücretsiz halk plajlarıyla övünüyor ancak anayasaya göre zaten tüm sahiller halkın kullanımına kapatılamaz. Yeni çıkarılan yönetmelikten sadece deniz kıyıları değil, göller ve akarsular da etkilenecek. Özellikle Salda Gölü de büyük tehlike altında. Kanuna aykırı bu yönetmelik, mutlaka geri çekilmeli.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar