Yüzlerce öğrenci KKTC’ye sürgün edildi…

Yüzlerce öğrenci KKTC’ye sürgün edildi…
Öğrenci velilerine göre İTÜ KKTC, 2 ay içerisinde gerekli olan 30 laboratuvar ve tesisleri sağlayamaz ise denizcilik eğitim yetkisi düşecek ve öğrenciler icra etme yetkileri olmayan bir meslek ile ortada kalacağı bildirildi.

GÜNBOYU / İstanbul

İstanbul Teknik Üniversitesi, KKTC’de planladığı Denizcilik Fakültesi bölümlerini inşa edemeyince buradaki bölümleri kazanan öğrenciler, İstanbul’da, Tuzla’daki kampüste eğitime alınmıştı. İTÜ KKTC Rektörlüğü 29 Haziran 2019 Cuma günü internet sitelerinde İTÜ KKTC Öğrencilerinin İstanbul'daki eğitimlerinin sonlandırılıp ivedi bir şekilde Gazimağusa yerleşkesinde eğitimlerine devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Öğrenci velileri adına açıklama yapan Feray Atalay, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC Eğitim ve Araştırma yerleşkeleri, temelleri 2010`da atılmış ve eğitim hayatına 2012`de başlamış bir eğitim kurumudur.

İTÜ Rektörlüğüne bağlı bir yapı olarak eğitimlerini sürdüren kurum, KKTC`de Gazimağusa ve Yenierenköy bölgelerinde yerleşkeler inşa etmeyi planlamıştır. Fakat Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, Yenierenköy'de İTÜ'ye kampüs kurulması için tahsis edilen 600 dönümlük araziyi, sözleşme şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle İTÜ'den geri alınmıştır. Geri alınma sebebi ise arsa tahsis edildiği günden beri bir çivi bile çakılmamasıdır. Bu sırada okul uluslararası oluşumlar tarafından standardize edilmiş ve uluslararası sözleşmeler ile eğitim içerikleri belirlenmiş Denizcilik bölümlerinden (Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği) öğrenci almaya devam etmiştir.

Hâlihazırda Gazimağusa`da bulunan harabeden çevrilmiş binalarda 1 yıllık hazırlık eğitimi verilmekte ve hazırlık eğitimini tamamlayan öğrenciler İTÜ`nün İstanbul’da bulunan ilgili kampüslerinde eğitime devam etmekte idi. Denizcilik eğitimleri Birleşmiş Milletlere bağlı IMO (Dünya Denizcilik Örgütü) tarafından 1978 yılında ortaya çıkarılan STCW sözleşmesi gereğince her yıl ülkelerin bakanlıkları ve yetkili kuruluşları eğitim kurumlarını denetleyerek bu eğitimi vermek için gerekli akademik ve fiziki altyapı yeterliliklerini kontrol eder zira denizcilik eğitimi fiziki yapı olarak ciddi ihtiyaçları olan bir eğitim dalıdır.

İTÜ KKTC yerleşkesinin denizcilik eğitimi verebilmesi için kampüse ihtiyacı vardı fakat kampüs olmadığı için İstanbul / Tuzla`da bulunan Denizcilik Fakültesinin kampüsünde eğitim vererek gerekli şartları sağladı ve eğitimi verdi.

Gemi adamları Bilgi Sisteminde gözüktüğü üzere İTÜ KKTC`nin bu eğitimi verebilme yetkisi de mevcutta bulunan İTÜ Denizcilik Fakültesinde eğitim vermesidir. Ortada böyle bir durum var iken İTÜ KKTC Rektörlüğü 29 Haziran 2019 Cuma günü internet sitelerinde İTÜ KKTC Öğrencilerinin İstanbul'daki eğitimlerinin sonlandırılıp ivedi bir şekilde Gazimağusa yerleşkesinde eğitimlerine devam etmesi gerektiğini hiçbir detay vermeden söylemiştir.

Bu durum öğrenci ve velileri ciddi anlamda zor durumda bırakmıştır. Denizcilik Eğitimleri 12 ay zorunlu deniz stajı olan bölümlerdir ve yaz döneminde öğrenciler açık denizlerde staj yaparlar. Öğrencilerin birçoğu açık denizde haberi almışlardır ve 2 ay sonra eğitim aldıkları, yurt-ev sözleşmesi imzaladıkları, sosyal ve akademik çevre oluşturdukları kısaca yaşamlarını oluşturdukları düzenli akademik ve kampüs hayatlarını terk ederek 750 km ötede hiçbir kampüs, barınma ve beslenme imkânları karşılanmadan eğitimlerine devam etmek durumunda bırakılmıştır. Bu ani ve yetersiz açıklama öğrenci ve velilerin aklı ile dalga geçmenin ötesinde hiçbir fiziki ve akademik altyapısı olmayan bir ortamda uluslararası denetlenen eğitimlerin nasıl verileceğini düşündürmüştür. Tüm bu olumsuzlukların yanında sadece 1. ve 2. sınıf öğrencilerin Gazimağusa yerleşkesine çağırılması ise ayrı bir merak konusudur. Denizcilik eğitiminde kullanılan şuan İTÜ bünyesinde aktif 30 adet Laboratuvar mevcuttur ve İTÜ KKTC`nin 2 ay içerisinde küçücük bir alanda aktif kullanılan ve ihtiyaç duyulan 30 laboratuvarı nasıl oluşturacağı ayrı bir merak konusudur. Hâlihazırda Eğitimlerine İstanbul'da devam eden öğrencilere İTÜ İstanbul kampüslerinde öğrenim görecekleri vaat edilmiş ve öğrenciler bunlara göre yaşam planlarını şekillendirmişlerdir. Eğer İTÜ KKTC 2 ay içerisinde gerekli olan 30 laboratuvar ve tesisleri sağlayamaz ise Denizcilik eğitim yetkisi düşecek ve öğrenciler icra etme yetkileri olmayan bir meslek ile ortada kalacaklardır. İTÜ KKTC Rektörlüğü acil bir şekilde bu ivedi kararından vazgeçmeli öğrencileri mağdur etmeyi bırakıp kararı ertelemeli ve tesisi Denizcilik Eğitimine uygun hale getirmelidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar