Yüzen adaları kurtarma projesi desteklenecek

Yüzen adaları kurtarma projesi desteklenecek
Adıyaman Üniversitesi'nin hazırladığı Yüzen Adaları Kurtarmak projesi, destekleneceği belirtildi.

Adıyaman Üniversitesi tarafından hazırlanan proje, Çelikhan ilçesinde bulunan Çat Barajı'ndaki Yüzen Adaları korumayı ve yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Proje, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmeye değer görüldü.

Proje Koordinatörü olan Üniversite Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akça, proje kapsamında Yüzen Adaların canlandırılmasıyla Adıyaman'ın turizm potansiyelinin ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirilmesini amaçladıklarını belirtti.

Akça, ayrıca Yüzen Adaların yeniden eski ihtişamına kavuşturulmasıyla iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına önemli katkılar sağlanacağını vurguladı. Yapılan araştırmalar sonucunda adaların atmosferdeki karbondioksiti organik karbonlar aracılığıyla tutarak atmosferi koruduğu ortaya çıktı.

Bu proje ayrıca üniversitenin diğer ülkeler için referans bilgi üretmesini sağlayacak bir deneyim kazanmasını sağlayacak. Akça, projenin estetik kaygılarının ötesinde iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol üstleneceğini ve Türkiye'de benzeri olmayan bir proje özelliği taşıdığını ifade etti.

Manisalı üreticiye fide desteği

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, Çelikhan ilçesindeki Çat Barajı'ndaki Yüzen Adaları korumak ve canlandırmak amacıyla hazırlanan projenin bakanlık tarafından kabul edilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Keleş, Yüzen Adaların Adıyaman'ın önemli turizm değerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, adaların yeniden canlandırılmasının turizme önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca, projenin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmada da önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Keleş, projede emeği geçen akademisyenlere ve desteklerini esirgemeyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerini iletti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar