Yüzde 125’e varan zam isyanı | Şubat ayında daha da artacak

Yüzde 125’e varan zam isyanı | Şubat ayında daha da artacak
1 Ocak 2022’den geçerli olmak suretiyle organik gaz ve elektriğe artırım geldi. Konutlarda kullanılan organik gazın birim fiyatında yüzde 25, elektrik üretimi için kullanılan organik gazın birim fiyatında yüzde 15, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 50 artış oldu.

Yeni yılla beraber elektrik faturalarında kademeli tarife sistemine geçildi. Yeni sistemle beraber elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 ortası artırım yapılmış oldu. 1 Ocak’tan itibaren konut aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim ölçüleri için son olarak fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üstü olan konut aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak.

FATURALAR ŞUBAT AYINDA DAHA DA ARTACAK

Artırımlı tarifelerin birinci faturaları da 10 Ocak prestijiyle kesilmeye başlandı. Lakin artırımlı tarifeler vatandaşı bir oldukça zorlayacak suretiyle duruyor. Üstelik ocak ayında kesilen faturaların tamamı artırımlı değil. Yalnızca 10-15 günlük kısımları artırımlı. Bu da demek oluyor ki şubat ayında faturalar daha da artacak.

EPDK FATURALARI İNCELEMEYE ALDI

Kimi vatandaşlar aralık ayındaki kullanımlarında artırımlı tarifeden kesildiğini argüman ediyor. Hatta bu sav üstüne EPDK araştırma başlattı. Faturaları mercek altına alan EPDK, “Her tüketici, kullandığı ayın tarifesine nazaran elektrik faturası öder. Değişik ayın tarifesini tatbik eden şirket ağır karşılık ödemek durumunda kalır. Süreci titizlikle takip edeceğiz” açıklamasında bulunmuş oldu.

EPDK’nın akabinde bir izahat da Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nden (ELDER) geldi. ELDER’in açıklamasında, “Elektrik faturalarında 2021 Aralık ayına ilişkin tüketimlerin eski tarifeye nazaran, 2022 Ocak ayına ilişkin tüketimlerin ise mevcut periyot tarifesiyle kademeli olarak fiyatlandırıldığını bildirdi.” denildi.

ARTIRIMLI FATURALAR VATANDAŞI KIZDIRDI

2022 yılının birinci artırımlı faturaları vatandaşları da kızdırdı. Toplumsal medyadan faturalarını paylaşan vatandaşlar, adeta ağır sözler söyledi. Kiminin faturası 2 kat, kimini 3 kat artarken, kimi de iki şahıs yaşamalarına rağmen gelen bin liralık elektrik faturasına isyan etti. Kimi vatandaşlar yapmış olduğu paylaşımlarla aralık ayı tüketimlerinin de artırımlı kesildiğini öne sürdü.

Sosyal medyada artırımlı faturalara gelen tepkiler şöyle oldu:

fatura-1.jpgfatura-2.jpgfatura-3.jpgfatura-4.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar