Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Yunanistan'ın Batı Trakya korkusu…

Yunanistan, Batı Trakya''daki ilkokulları 9 kişinin altında olduğu için kapatıyor. Kapattığı yetmediği gibi en yakındaki diğer azınlık okullarına nakletmiyor, onları merkezlerdeki kendi okullarına taşıyor. Diğer okullarda da sayılar azaldıkça kapatmalar da beraberinde geliyor.

İskeçe ve Gümülcine''de sadece iki okul ortaokul ve lise eğitimi veriyor. İki okul da tıka basa dolu. Okulların büyütülmesine izin vermeyen Yunan hükümeti, Türklerin çoğunun yetersiz koşullar nedeniyle farklı okullara yönelmesine zemin hazırlıyor.

Bunları yazıyorum çünkü Yunanistan, Lozan anlaşmasına göre eğitim özerkliğine sahip olan Batı Trakya Türklerinin haklarını gasp ediyor. Türkçe verilmesi gereken ders sayısı azaltılıyor, 1951 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya göre Türk öğretmenlerin azınlık okullarında eğitim vermesi uygulaması görmezden geliniyor.

1973 yılından beri, Türkiye''de okumuş hiçbir Batı Trakyalı öğretmene Batı Trakya''da Türkçe eğitim yapan okullarda çalışma izni verilmemesi de bunun kanıtı olarak sunuluyor.

Son 27 yılda 231''den 99''a düşen okul sayısı ve bunun sonucu olarak Batı Trakya''nın Yunanistan''da okur-yazarlık oranının en düşük olduğu bölge haline gelmesi, yaşanan baskı ve asimilasyonu bize daha net gösteriyor.

Bu şikayetlerin devamı da var ama kabaca Yunan hükümetinin adalar konusunda olduğu gibi Batı Trakyalı Türklerin eğitim haklarının özerkliği konusunda da hukuk tanımaz tavrı ile karşı karşıya kalıyoruz diyebiliriz.

Yunan hükümetinin Türkleri sindirme stratejisi, onların Türk Ordusu korkusuyla da paralel ilerliyor. Son zamanlarda Amerikan ordusuna kapılarını açarak "coni ülkesi" eleştirileriyle karşılaşan Yunanistan, Türkiye sınırındaki Dedeağaç''a Amerikan ordusunu getirterek Türkiye''nin olası bir savaşta Yunan askerlerinden önce Amerikan ordusu ile karşı karşı gelmesini arzuluyor.

Bu askeri üssün de Türkiye ile Batı Trakya şehirleri arasında olması, bize çok şey anlatıyor.

Dr. Ahmet Sadık''ı anmak daha Batı Trakya Türkleri''nin haklarını da elimden geldikçe yazmak da boynumun borcu…

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları