Maliyetlerin artması konutta satışı engellemedi

Maliyetlerin artması konutta satışı engellemedi
Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve artan enflasyona rağmen konut satışına gelen talep şaşkınlık yarattı. Ev sahibi olmak isteyen yüzbinlerce kişi yüksek borçların altına girerken, Mart ayı konut satışları geçen aya göre yüzde 37.5, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 20.6 oranında artış gösterdi.

EV SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER KRİZE ALDIRIŞ ETMEDİ

Konuta talep hız kesmedi. Yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon karşısında eriyen maaşlara rağmen yüzbinlerce insan, ev sahibi olma hayaliyle konutlara hücum ediyor. Son açıklanan rakamlara göre konuta talep adeta patlarken, yabancıya yapılan konut satışlarında ise yüzde 45 oranında artış görüldü.

Hürriyet''ten Gülistan Alagöz''ün haberine göre, maliyetlerdeki yüksek artış ve konutta artan talep fiyatları artırdı. Yaşanan artışa rağmen ise konuta talebin hız kesmediği ortaya çıktı. Hem fiyatlar daha da artar endişesi, hem de gayrimenkulü güvenli liman gören yatırımcılar sayesinde konut piyasası canlılığını koruyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan satış rakamları da bu talebi doğrular nitelikte. Bu verilere göre ülke genelinde mart ayında konut satışları bir önceki aya göre 37.5, geçen yılın aynı dönemine göre de 20.6 artış gösterdi. Martta 134 bin 170 kişi ev sahibi oldu ve tüm zamanların en yüksek mart ayı satışı yapıldı. Ocak-Mart dönemine baktığımızda da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21.7 artışla 320 bin 63 konut satıldı.

VATANDAŞ EV İÇİN KREDİYE YÖNELDİ

Birikim yapmakta zorlanan pek çok kişi ise ev sahibi olmak adına bankalara yöneldi. Kredili konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38.8 artış göstererek 30 bin 271 oldu. Toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 22.6 olarak gerçekleşti. Peşin, senet gibi diğer satış türleri ise yüzde 16.2 artarak 103 bin 899’a çıktı. Mart ayında toplam satış içinde diğer satışların payı yüzde 77.4’e yükseldi. Bu da alternatif yatırım araçlarından gayrimenkul sektörüne ciddi bir kaynak aktarımı olduğunu gösteriyor.

Altın, Dolar ya da vadeli mevduat gibi seçenekler yerine konut alımını seçenler, bu yolla parasını enflasyona karşı korumayı hedefliyor. Benzer tablo yılın ilk çeyreği için de geçerli. Ocak-martta kredili konut satış sayısı 68 bin 342 olurken, diğer satış türleri ile 251 bin 721 konut satıldığı görülüyor.

SIFIR DAİRELERE PARA YETİŞMİYOR

 

Yeni yapılan konutlardaki akıl almaz artış sonrası yönünü sıfır yerine ikinci el konutlara çeviren vatandaşların oranı dikkat çekti. Sıfır konut satışı mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.9 artarak 38 bin 337 olurken, toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 28.6’ya kadar gerildi. İkinci el konut satışı ise yüzde 23.1 artış göstererek 95 bin 833 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 71.4’e çıktı. Ocak-Mart döneminde ise sıfır konut satışı 94 bin 437, ikinci el 225 bin 626 olarak gerçekleşti.

YABANCILARA KONUT SATIŞINDA BÜYÜK ARTIŞ

Türk lirasında yaşanan değer kaybı ise yabancıya yaradı. TL karşısında değer kazanan çeşitli para birimlerini Türkiye''de gayrimenkul yatırımı olan değerlendirmek isteyen yabancılar da konuta talebi artırdı.

Yabancılara yapılan konut satışları ocak-martta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 45.1 artarak 14 bin 344’e yükseldi. Mart ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31 artarak 5 bin 567 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 245 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla bin 434 konut satışı ile Antalya, 347 konut satışı ile Ankara izledi. Martta ülke uyruklarına göre en çok konut satışı 784 adetle İran vatandaşlarına yapıldı. Bu ülke vatandaşlarını 741 konutla Irak, 547 konutla Rusya izledi. Son dönemde gündemde olan Rusya ve Ukrayna ilgisi de rakamlara yansıdı. Geçen yılın ilk 3 ayında Rus vatandaşları Türkiye’den 938 konut alırken, bu yıl rakam 1535’e çıktı. Yine geçen yılın ilk çeyreğinde 222 konut alan Ukraynalılar ise bu yıl aynı dönemde 381 konutun sahibi oldu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar